Hlavní obsah

Štěpán Kozub se promění v Jaroslava Haška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Scenárista a režisér David Laňka se chystá příští rok natočit životopis spisovatele Jaroslava Haška. Má se nést v duchu Haškovy tvorby a měl by být na míle vzdálený tradiční podobě biografií. Hlavní roli spisovatele a autora knih o Švejkovi, ale také bouřliváka, pijana a recesisty ztvární Štěpán Kozub. Laňka s ním už spolupracoval na psychologickém filmu Spolu.

Foto: No Stress Production

Štěpán Kozub se Jaroslavu Haškovi po zásahu maskérů velmi podobá.

Článek

„Jaroslav Hašek je dnes vnímaný jako ikonická tvář české literatury, autor slavného románu Osudy dobrého Švejka za světové války a jméno v encyklopediích a učebnicích. Ale žil také velmi divoký život,“ říká Laňka.

„Měl naráz dvě manželky, psal hlavně proto, aby měl na alkohol, dělal si legraci ze všeho, co zavánělo vážností, a když se opil, vždycky dal dohromady partu, se kterou šel po nocích házet kamínky do oken škrobených a velevážených literátů. Byl schopen takových kousků, že když v devětatřiceti letech zemřel, česká kulturní scéna si dva týdny myslela, že je to další z jeho recesí. Haškův život je prostě skvělá látka pro film a použít jen polovinu toho, co prožil, by vydalo na nekonečný seriál,“ pokračuje.

Štěpán Kozub už absolvoval první kostýmní a maskérské zkoušky. „Když jsem se viděl, napadlo mě, jestli s Haškem nemám něco společného, a vzápětí to, že se s mým ksichtem dá dělat opravdu cokoli,“ komentuje svou filmovou podobu s literátem.

Laňka se zaměří na životní osudy Jaroslava Haška v rozmezí let 1905–1920, na obě manželství, legionářskou anabázi, založení Strany mírného pokroku v mezích zákona a také na jeho kabaretní vystoupení a slavné putování se Zdeňkem Matějem Kudějem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám