Hlavní obsah

Startuje třicátý ročník festivalu Tanec Praha

Právo, Marcela Benoniová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní festival současného tance a pohybového divadla Tanec Praha oslaví ve dnech 1. až 25. června třicet let od svého vzniku a uvede významné osobnosti.

Foto: archív Tanec Praha

Jiří Kylián představí komorní dílo East Shadow.

Článek

V první řadě to bude světově uznávaný a cenami ověnčený choreograf Jiří Kylián, který předvede ve třech večerech v Divadle Ponec komorní dílo East Shadow na téma beckettovského absurdního světa se Sabinou Kupferbergovou a Garym Chrystem.

Na festivalu se představí senegalská choreografka a tanečnice Germaine Acognyová z Francie a kanadská cyberpunková královna Louise Lecavalierová. Pozoruhodné má být vystoupení korejské choreografky Eun Me Ahn. Roztančí prý vitální korejské babičky spolu s vynikajícími tanečníky.

Důležité jsou premiéry zástupců české scény. Viliam Dočolomanský představí Útočiště v podání svého souboru Farma v jeskyni na scéně v DOXu, tanečník a choreograf Jiří Pokorný, který prošel angažmá u Jiřího Kyliána v Nizozemském tanečním divadle, uvede spolu s mimem Radimem Vizvárym premiéru představení Sunday Neurosis.

Zajímavá bude spolupráce Belgičanů Mossoux a Bonté se studenty z brněnské JAMU, Tereza Ondrová s režisérkou Petrou Tejnorovou pracují na premiéře Same Same s belgickou choreografkou Karine Pontiesovou. Tyto společné projekty budou jistě svědectvím o stoupající úrovni českého současného tance. V závěru bude představeno dílo Sunny izraelského choreografa Emanuela Gata.

Na Tanci Praha budou probíhat také workshopy a diskuse.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám