Hlavní obsah

Srážka komisaře Gereona Ratha s nacisty

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další román prozaika a scenáristy Volkera Kutschera (1962) s komisařem německé kriminální policie Gereonem Rathem s názvem První padlí (Moba, přeložil Tomáš Butala, 664 stran) přivádí čtenáře na samý začátek nacistického znásilnění Německa, bezprostředně po požáru Říšského sněmu.

Obal knihy

Článek

Rath je povolán do Berlína, aby vyšetřil smrt bezdomovce, veterána z první světové války. Dívka Hannah, která údajně zapálila místo, kde bezdomovci žili, zmizí. Klíčem k případu se zdá být rukopis románu poručíka Achima von Roddecka, velitele jednotky, která se během války podílela na podivných obchodech.

Jenomže je zrovna zapálen Říšský sněm a jednotky SA svážejí do vězení německé komunisty, na kterých si vybíjejí nenávist. A nepolitický Rath se najednou musí ocitat v mučírnách SA, aby si vyžádal lidi, kteří by mu mohli pomoci vyřešit jeho případ.

Autor mimoděk popisuje přebírání moci nacisty. Rathův šéf, Žid, je nahrazen „politicky uvědomělým“ mužem. Z hledaného spolubojovníka oběti Benjamina Engela, který měl kdysi zahynout, není válečný hrdina, ale „vraždící Žid“. Najednou se mnozí rodinní příslušníci, přátelé a kolegové otevřeně přihlašují k nacismu.

Není to politický traktát, jde o žánr krimi. Ale vykreslení osudů lidí z března 1933 nenechává čtenáře na pochybách, že aktivity SA i odvolávání nacistům nepohodlných státních úředníků jsou projevem politického teroru.

Populární seriál Babylon Berlin, jenž vznikl podle Kutscherových knih, zaujal mimo jiné tím, že nešlo o pouhou historicko-politickou fresku. Na pozadí tušených a pro diváka už známých následujících událostí v německé historii se odehrával napínavý děj. Takový přístup využil autor narozený takřka třicet let po požáru Říšského sněmu a více než patnáct let po porážce nacistického Německa k dalšímu dílu. Je to historicky cenný a literárně působivý způsob.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám