Hlavní obsah

Spisovatelé vzpomínali na Arthura Millera

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Výstava k osmdesátému výročí Českého centra PEN klubu je až do 25. února k vidění v pražské Galerii Louvre. Jubileum připomněl v sále Café Louvre na Národní třídě prezident centra Jiří Stránský.

Foto: Promo Kopřiva
Článek

"Nejdůležitější je, že kdykoli se český PEN klub ocitl ve svobodném prostředí, tak se ozýval na obranu svobody slova a tisku. Třeba i proti svým členům, například ve věci zákona o ochraně osobnosti," řekl Právu. "Držíme se stále charty PEN klubu a pro mě je největší potěšení, že se snažíme držet humanistických zásad Karla Čapka."

Právě Čapek byl zvolen 15. února 1925 prvním předsedou České sekce PEN klubu, po něm následovali mj. A. M. Tilschová, Adolf Hoffmeister, Jiří Mucha, Ivan Klíma a od roku 1992 Stránský. Připomněl také, že čestným členem českého centra byl i dramatik Arthur Miller, který zemřel 10. února. Ten se vždy hlásil k Čapkovi jako ke svému učiteli.

Český PEN klub slaví 80 let

K Stránskému se připojil i dramatik Tom Stoppard, jehož cena je u nás udělována od roku 1984. "S Millerem jsem se setkal několikrát a nejvíc jsme si popovídali právě v Praze," řekl.

Přijel blahopřát jménem anglického PEN klubu. Na dotaz, zda se také potýkají s finančními potížemi, řekl: "Každý PEN klub má méně peněz, než by potřeboval. My žijeme z členských příspěvků. Nevím, jak u vás, ale v Británii je nyní stejně jako v USA více filantropů než dřív, kteří literatuře pomáhají." Jana Červenková připomněla, že jednou z nejdůležitějších činností organizace je pomoc vězněným spisovatelům.

Třeba čínský autor Jü tung Jüe dostal dvacetiletý trest za to, že tuší potřísnil billboard Mao Ce-tunga. PEN klubu se sice nepodařilo prosadit jeho propuštění, ale byl mu alespoň snížen trest o dva roky. Ve vězení je i běloruský patolog Jurij Bandaževskij, který dokázal, že i po desetiletích umírají lidé na následky černobylské tragédie, i když vedení země prohlásilo, že následky jsou už překonány.

Českému centru poděkoval i prezident ruského PEN klubu Alexandr Tkačenko. "Začali jsme před patnácti lety. Nikdo u nás skoro neví, co PEN klub znamená. České centrum nám moc pomáhá, protože u nás všichni zapomněli, co je to svoboda slova."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám