Hlavní obsah

Španělská audioknižní vlaštovka

Právo, Ilja Kučera ml.

Nedá se tvrdit, že by tuzemský audioknižní trh překypoval tituly z pera současných španělských spisovatelů. Je to nesporně škoda. Romány autorů, jakými jsou Dolores Redondo, Arturo Pérez-Reverte či Jordi Llobregat, by si nesporně svou čtivostí, atmosférou a do značné míry i blízkostí českému naturelu jistě našly řadu spokojených posluchačů.

Foto: ČTK/DPA/Anke Fleig/SVEN SIMON

Autorem knihy je Carlos Ruiz Zafón.

Článek

Vítanou vlaštovkou se tak stalo audioknižní vydání románu Stín větru. Jeho autorem je Carlos Ruiz Zafón, jeden z nejrespektovanějších španělských, přesněji řečeno katalánských spisovatelů současnosti, který letos v červnu ve svých pětapadesáti letech podlehl těžké nemoci.

Ve zvukové podobě se Stínu větru vynikajícím způsobem zhostil herec Gustav Hašek, jehož provedení patří dozajista k tomu nejlepšímu, co se ve zdejším audioknižním světě v poslední době objevilo.

Stín větru je poctivý román. Je situován především do Barcelony v rozmezí třicátých až šedesátých let minulého století, tedy do dob zmítaných občanskou válkou, druhou světovou válkou a sužované frankistickým režimem. V těchto kulisách se odehrává příběh Daniela, syna antikváře, který jako mladý chlapec propadne kouzlu knihy zmizelého autora.

Foto: OneHotBook

Obal audioknihy

Pátrání po dalších informacích, titulech i osudu autora samotného zásadně změní jeho život. Stane se jeho nedílnou součástí a přivede ho do řady dramatických situací.

Stín větru je doslova zalidněn výraznými postavami. Nechybí mu napětí, překvapivé zvraty ani působivý milostný příběh. Plastičnost vyprávění ještě podtrhuje už zmíněný herecký projev Gustava Haška. Díky tomu všemu se posluchač od románu jen tak neodtrhne, aniž by se autor musel uchylovat k drsným praktikám thrillerů či současné krimi literatury.

Vlastní příběh – jeho propracování, působivě zachycené prostředí i detailní prokreslenost postav – má totiž sám o sobě dostatek sil a prostředků, jak posluchače vtáhnout a svým způsobem i okouzlit.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám