Hlavní obsah

Soulový Woodstock. Nejlepším dokumentem roku je podle kritiků Summer of Soul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Film Summer of Soul je podle sdružení amerických kritiků nejlepším celovečerním dokumentem roku. Dostal celkem šest cen.

Trailer k Summer of Soul Video: IGN

 
Článek

Summer of Soul je podle poroty nejlepší celovečerní dokument, hudební dokument a archivní dokument roku. Má taky ceny za nejlepší střih, kameru a nejlepší režii (Questlove, Elizabeth Chai Vasarhelyi a Jimmy Chin).

Foto: Profimedia.cz

Americký hudebník Questlove přebírá cenu za dokument.

„Jsme hrdí, že můžeme na dnešním slavnostním večeru, kdy se vracíme k živému předávání cen, ocenit tak vynikající dílo,” řekl prezident dokumentární sekce asociace kritiků Christopher Campbell.

Snímek Summer of Soul byl už dříve vyznamenán na festivalu Sundance. Jde o záznam unikátní akce z roku 1969 zvané Harlem Cultural Festival. Konala se téměř současně s kultovním festivalem Woodstock, který ten harlemský zcela zastínil.

Foto: Mass Distraction Media

Festival v Harlemu zachytil film Summer of Soul.

Někteří publicisté používají přezdívku „černý Woodstock”, protože téměř všichni účinkující byli souloví, funkoví a bluesoví umělci - Nina Simone, Sly and the Family Stone, Stevie Wonder, The Staple Singers, B. B. King, David Ruffin, Mahalia Jacksonová a mnoho dalších.

Na festival se zapomnělo a záběry z něj kdosi uložil do sklepa, kde zůstaly padesát let, až je objevil a zpracoval americký hudebník Questlove.

Reklama

Výběr článků

Načítám