Hlavní obsah

Soud řeší spor o Kotíkův obraz

Právo, kč, far

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Člen Liberálního institutu, ekonom a děkan Vysoké školy ekonomické v Praze Jiří Schwarz a pražský galerista Vladimír Neubert se v pondělí poprvé sešli u Městského soudu Praha 1 kvůli případu, který se týká falzifikátu plátna Toaleta od malíře Pravoslava Kotíka.

Článek

Obraz koupil Schwarz před dvěma lety v Galerii Art Praha a od znalců z pražské Národní galerie se dozvěděl, že jde zřejmě o padělek.

Schwarz opakovaně veřejně nařkl galeristu, že běžně obchoduje s falzifikáty, Neubert zase ekonoma obvinil prostřednictvím inzerátů z toho, že počátkem 90. let podezřele získal část domu v centru Prahy. Schwarz nato zažaloval Galerii Art pro poškození dobrého jména. Tento soudní spor v pondělí vyhrál Neubert.

Spor o padělek bude mít ještě pokračování. Neubert totiž před delší dobou zažaloval Schwarze kvůli jeho opakovaným tvrzením, že v Galerii Art vědomě prodává a rozšiřuje padělky. Ekonomickou škodu Schwarzových veřejných vystoupení Neubert odhaduje na několik desítek miliónů korun. Tento soud dosud neproběhl, měl by se uskutečnit letos.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám