Hlavní obsah

Smoljak mladší vysoudil skoro šedesát tisíc za vydání cimrmanovských děl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Filipovi Smoljakovi, jednomu ze synů herce a režiséra Divadla Járy Cimrmana Ladislava Smoljaka, přiznal v pondělí pražský městský soud 58 tisíc korun jako odměnu za vydání edice kompletního díla Járy Cimrmana. Tu před čtyřmi lety vydal Supraphon, aniž by získal od Filipa Smoljaka souhlas.

BEZ KOMENTÁŘE: Filip Smoljak u souduVideo: Novinky

 
Článek

Podle soudce Filipa Lišky Supraphon vydal kolekci desek bez řádné licence, a tím se bezdůvodně obohatil. Soud nicméně Smoljakovi přiznal odměnu pouze za prvních pět set prodaných kompletů, syn režiséra proto podá předžalobní výzvu na další prodané kusy.

Supraphon vydal edici vinylových desek v září 2016. Režisérův syn označil za protiprávní, že se tak stalo bez jeho souhlasu, ačkoliv je jedním z dědiců práv po otci a také držitelem práv výkonného umělce. Vydavatelství připouští, že souhlas Filipa Smoljaka skutečně nezískalo, na rozdíl od kladného stanoviska tří jeho sourozenců.

Filip Smoljak se nechal při minulém jednání slyšet, že Supraphon žádná práva nezajímala, že vydal kolekci desek a práva řešil až poté. Smoljak dodal, že Supraphonu nevěří a že by jim práva nikdy nesvěřil. Po vydavatelství požadoval zhruba 100 tisíc korun odměny.

Smoljakův syn chce od Supraphonu odměnu za cimrmanovské desky

Kultura

„Žalovaná strana (Supraphon) bez náležitě uzavřené licenční smlouvy vydala komplet desek, kde součástí byly i artefakty, k nimž část práv vykonává žalobce,“ uvedl Smoljakův právní zástupce. Oněmi artefakty jsou záznamy představení či umělecké výkony Ladislava Smoljaka. Šalamoun také uvedl, že se s jeho klientem o vydání kompletu nikdo nebavil.

To odmítl právní zástupce Supraphonu Petr Ostrouchov, podle kterého Filip Smoljak od Supraphonu dostal návrhy licenčních smluv, které ale odmítl. „Strana žalovaná (Supraphon) nedisponovala licencí žalobce, protože ji odmítl poskytnout,“ připustil v pondělí Ostrouchov. Zároveň ale dodal, že vzhledem pokročilé fázi rozpracování projektu (vydání kompletu) se Supraphon rozhodl edici vydat s ohledem na to, že mu licenci poskytli zbylí dědicové práv (Smoljakovi sourozenci), jakožto i autoři a výkonní umělci.

Ostrouchov také podotkl, že Filip Smoljak je znám tím, že při poskytování práv dělá obstrukce a také hromadně kvůli tomu podává žaloby na různé uživatele. „Jeho jediným úmyslem je inkasovat dvojnásobek odměny, než inkasují jeho sourozenci,“ řekl Ostrouchov a navrhl Smoljakovi přiznat 13 tisíc korun. Podle Ostrouchova je pravděpodobné, že si Suprahon podá proti verdiktu odvolání.

Žaluje na více frontách

Smoljak žaluje také samotné Divadlo Járy Cimrmana kvůli hrám Akt, Vyšetřování třídní knihy a Cimrman v říši hudby. Smoljak tvrdí, že samotné režijní zpracování her jeho otcem Ladislavem je autorským dílem, je tedy chráněné právem a plyne z něj podíl ze zisku. U pražského městského soudu Smoljak požaduje po divadlu zhruba půl milionu korun. „Nejde nám o peníze, ale o princip, aby byla dodržena práva po mém zesnulém otci,“ sdělil Smoljak.

Smoljak se Šalamounem vedou podobných sporů více, jeden z nich, s divadlem v Prostějově, je podle jejich slov nyní u Nejvyššího soudu, kam advokát podal dovolání, když předchozí soudy nárok zamítly. V tomto případě se jedná o zhruba 20 000 korun.

Smoljak mladší také řešil několik sporů s menšími divadly různě v České republice, se kterými se ale většinou podle svých slov dohodl bez žaloby, vždy se jednalo o cifry v řádu tisícovek. Nicméně podobnou žalobu jako řeší pražský městský soud (zda je režijní zpracování autorským dílem), loni shodil ze stolu Krajský soud v Plzni. Podle něj je režisér výkonný umělec, a ne autor.

Proti bratru do Senátu

Ladislav Smoljak zemřel v roce 2010 a jeho syn Filip je jediný ze čtyř potomků, který vede soudní spory. Podle jeho názoru se cimrmanovské divadlo z pražského Žižkova nevypořádalo patřičně s právními nároky, které vyplývají z užívání režisérské autorské licence jeho otce.

Filip Smoljak také kandiduje v Praze 9 do senátu proti svému bratrovi Davidovi. Starší David Smoljak obhajuje v nadcházejících volbách svůj dosavadní mandát kandidáta STAN s podporou Pirátů a TOP 09, zatímco Filip Smoljak kandiduje za hnutí Zdraví Sport Prosperita.

Reklama

Výběr článků

Načítám