Hlavní obsah

Slunce nad Strážnicí vyjde už pošesté

Právo, Zdeněk Smíšek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dlouhé době předstoupí Vlasta Redl před posluchače sám s kytarou. A snad úplně poprvé se tak představí i nestor českého bigbeatu Petr Janda s kytarou coby písničkář. Stane se na už 6.ročníku Starobrno Festivalu Slunce ve Strážnici 8. a 9. července.

Článek

Ve dvou dnech a na dvou pódiích tu vystoupí čtyřicet sólistů a kapel. Organizátoři chtějí dostát své pozici, kterou si vybudovali osobitou a nápaditou dramaturgií.

První ročník festivalu zaznamenal úspěch už jen v tom, že vrátil folkovou muziku do areálu v zahradě strážnického zámku, kde se pořádá už šedesát let mezinárodní folklórní festival. "Hudba tu zní z každého stromu a málokterý amfiteátr u nás má díky své konstrukci téměř klubovou atmosféru," připomíná hlavní organizátor Slunce Pavel Kopřiva, který je členem brněnské kapely Folk Team.

Další roky už posluchače přesvědčovaly, že je zde velký multižánrový festival se zaměřením od worldmusic k softrocku, folku a špetce country.

Letošní páteční koncert má název Pod tlakem worldmusic a vystoupí na něm například Fleret, Zdob si zdub z Moldavie, Turnioki z Polska, Družina ze Slovenska, Čankišou, Docuku nebo Kačes a Hakuba.

Písně hvězd aneb Kdyby tisíc kytaristů se jmenuje hlavní sobotní koncert, na kterém vystoupí Petr Janda, Vlasta Redl, Roman Horký, Karel Plíhal, Ivan Mládek, Vláďa Mišík, Ivan Hlas, Wabi Daněk, Mirek Paleček, Ivoš Viktorín, Slávek Janoušek, Pavel Váně a další. "Právě na tomto koncertu si mohou návštěvníci zahrát své oblíbené písničky spolu s muzikanty," dodává Kopřiva, "a bude zde i velká soutěž s cenami pro ty, kteří si vezmou s sebou kytaru a budou schopni si zahrát společně s hudebníky jejich písně."

Hrát se bude dlouho do noci opět i na scéně Ostrůvek

"Předešlé ročníky se setkaly s takovým zájmem posluchačů i médií, že festival zakotvil mezi největšími moravskými festivaly. Věříme, že i letošní ročník zaujme ojedinělým spojením muzikantů a spojením dvou zcela odlišných programových dní," připomíná ředitel festivalu, jehož je Právo opět mediálním partnerem. Podrobnější informace na internetové adrese www.festival-slunce.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám