Hlavní obsah

Slovinská skupina Laibach v Kyjevě nevystoupí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Plánovaný koncert populární slovinské skupiny Laibach v Kyjevě, který se měl konat na konci března, pořadatel zrušil, poté co skupina rozzlobila část ukrajinské veřejnosti svými vyjádřeními, které se interpretovaly jako naznačování, že se Kyjev zapojil do zástupné války ve jménu svých západních patronů, napsala agentura AP.

Foto: Obscure

Laibach v Severní Koreji

Článek

Skupina uvedla, že koncert v Kyjevě chtěla uspořádat na podporu ukrajinského lidu během války Ruska proti Ukrajině, ale organizátoři uvedli, že vyjádření kapely vyvolalo příliš mnoho kontroverzních reakcí a neshod, které si vynutily zrušení celé akce.

Mělo jít o první plnohodnotný koncert zahraniční kapely v ukrajinském hlavním městě od rozpoutání války před více než rokem.

Naštvaní Ukrajinci

Ukrajince podle AP nejspíše rozhořčilo prohlášení Laibachu v britském listu The Guardian, které označovalo válku za „cynickou zástupnou válku za geostrategické zájmy“ světových velmocí.

Hodně Ukrajinců podle slovinské agentury STA na sociálních sítích přirovnávalo toto prohlášení kapely k ruské státní propagandě, které vykresluje vpád ruských vojsk do sousední země jako konflikt se Severoatlantickou aliancí a Ukrajinu redukuje na loutkový stát Západu.

Nicméně hudebníci na svých stránkách vše odmítli: „Laibach chce ještě jednou vyjádřit jednoznačnou podporu Ukrajině a Ukrajincům a stejně tak jednoznačné odsouzení ruských agresorů.“ Zrušení svého koncertu považuje za nejlepší rozhodnutí, aby se „nezvyšovalo další napětí“.

Na stránkách se následně objevily i další texty, které krok Ukrajinců komentují.

Organizátor akci zrušil

Vystoupení se mělo konat 31. března v kyjevské koncertní hale Bel Etage. Název koncertu Eurovision odkazoval na populární hudební soutěž, kterou v roce 2022 Ukrajina vyhrála, ale kvůli válečnému stavu se následující ročník nemůže konat na jejím území.

„Zatímco skupina vyjádřila podporu pro Ukrajinu a Ukrajince a odsoudila ruský režim, velká část publika se postavila kategoricky proti návštěvě skupiny,“ uvedla koncertní hala Bel Etage, kde měla kapela vystoupit.

Jak Laibach zahráli KLDR. Film zachytil zdánlivě nemožné

Kultura

Ivan Novak: Laibach jsou rádi kontroverzní

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám