Hlavní obsah

Slovenští umělci v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli od rozdělení Československa a vzniku dvou samostatných států uplyne v lednu už třicet let, oblast kultury a umění zůstává teritoriem, kde se oba národy stále potkávají. Důkazem je i časté hostování slovenských umělců v Praze.

Foto: archiv SKD Martin

Inscenaci Zem pamätá nastudoval český režisér Jiří Havelka s herci Slovenské komorního divadla v Martině

Článek

Stálým hostem na českých koncertních i operních pódiích je ve světě velmi oceňovaná slovenská sopranistka Simona Houda Šaturová. Nedávno ji mohlo slyšet publikum závěrečného koncertu mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha jako sólistku Dvořákova Te Deum.

V neděli 1. října vystoupí spolu s klavíristou Róbertem Pechancem a mladými pěveckými talenty na společném koncertu v pražském Kostele sv. Vavřince v Hellichově ulici, Koncert je završením pěveckých kurzů belcantového zpěvu pod vedením právě Simony Houdy Šaturové.

Foto: Petr Kadlec

Simona Houda Šaturová na závěrečném koncertu Dvořákovy Prahy jako sólistka Dvořákova Te Deum

V pražském divadle Hybernia bude 6. října k vidění hudební inscenace Zem pamätá, kterou se souborem Slovenského komorního divadla v Martine nastudoval český režisér Jiří Havelka a slovenský hudebník Róbert Mankovecký. Její hlavní postavou je slovenský normalizační popový zpěvák Karol Duchoň. Na jeho osudu zachycuje Havelka atmosféru normalizačních 70. let. Inscenace má spektakulární i zábavný charakter s vážnějším pozadím.

„Obyčejný“ chlapec s geniálním hlasem a jedinou touhou zpívat se dostává mezi dvě soukolí. Jedním z nich je sláva, po níž touží a která přichází rychle a je takřka nezvladatelná, tím druhým socialistická moc, která si člověka podmaňuje, až ho nakonec beze zbytku stráví. Inscenace Zem pamätá byla nominována na slovenskou prestižní cenu Dosky a v Martině je beznadějně vyprodaným titulem. Pro pražské publikum je to možnost se s ní seznámit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám