Hlavní obsah

Slovenská kapela Iné kafe směřuje svůj poslední koncert do Prahy

Právo, Jaroslav Špulák
PRAHA

Slovenská skupina Iné kafe naposledy koncertovala v Bratislavě a myslela, že to bude její poslední koncert. Po pozitivních ohlasech však naplánovala ještě jedno vystoupení na 31. ledna 2009 v Praze.

Foto: archiv skupiny, Právo

Kapela Iné kafe zareagovala na pozitivní ohlas fanoušků a vystoupí ještě jednou v Praze.

Článek

Letos v květnu jste koncertovali v Bratislavě poprvé po dvou a půl letech. Měl to být koncert vzpomínkový a poslední. Proč jste se rozhodli vystoupit ještě v Praze?

Vratko (zpěv, kytara): Na bratislavský koncert nám přišlo strašně moc pozitivních reakcí. Byly mezi nimi i takové, že lidé koncert nestihli, protože jsme o něm vydali zprávu až tři týdny před ním. Navíc se nám povedl, takže jsme si řekli, že bychom mohli nachystat ještě jeden do Prahy.

V Česku máme dvě třetiny fanoušků, vlastně se vystoupení odehraje v zemi, kde je jich ze všech nejvíc. Koncert se bude konat 31. ledna a my jsme o něm vydali zprávu už na začátku prosince. Nikdo nebude moci říct, že o něm nevěděl. Chceme fanouškům udělat radost a sami se bavit.

Na začátku roku 2006 oznámilo Iné kafe konec své existence. Bylo na vrcholu popularity, ale zpěvák Vratko se rozhodl, že se stane pilotem a půjde si za svým novým snem. Proč jste se vlastně letos v květnu vrátili?

Dodo (bicí): Připadá mi to přirozené. Když Vratko skončil a Iné kafe, v jehož poslední sestavě jsem nebyl, nehrálo, začali jsme se spolu víc stýkat. Máme chalupy asi sedm kilometrů od sebe, a když jsme tam sami, trávíme čas spolu. Myslím, že právě tam vznikl nápad dát si první zkoušku a později se i rozloučit s fanoušky bratislavským koncertem.

Vratko: Mně se do toho tolik nechtělo, jelikož jsme už jednou řekli, že končíme.

Nemám rád návraty na jeden koncert nebo turné. Před vystoupením v Bratislavě se ale objevilo hodně faktorů pro.

Jaké například?

Vratko: Začala nás vnímat a poslouchat generace fanoušků, kteří nás nikdy předtím neviděli naživo a nezažili vydání alba. Jejich reakce byly neskutečné. Chodili za námi a přemlouvali nás, že chtějí zažít koncert. Byli jsme pod velkým tlakem.

Je zajímavé, že Iné kafe vystoupilo v Bratislavě a v lednu zahraje i v Praze v sestavě, ve které nikdy předtím nehrálo. Dokonce se v ní scházejí muzikanti, kteří se rozešli ve zlém. Bylo těžké se domluvit?

Dodo: Měli jsme období, kdy jsme spolu Vratko a já nekomunikovali. Bylo to v roce 2000, ale vztahy jsme obnovili velice rychle. Tenkrát jsem se s bratrem Wayem, který hrál též v Iném kafi, přestěhovali do Prahy a stali se členy skupiny Plus mínus.

Po asi dvou letech jsme chtěli vydat reedici prvních dvou alb kapely Iné kafe a začali jsme tím pádem s bývalými spoluhráči komunikovat. Vysvětlili jsme si okolnosti naší tehdejší roztržky a válečná sekera byla zakopána. Stalo se to v roce 2001. Čtvrtým členem koncertní sestavy je baskytarista Forus, který dnes žije v Anglii a v Iném kafi byl v jeho poslední fázi.

Je možné, že budete vystupovat dál i po pražském koncertu?

Vratko: Jedním z důvodů, proč jsem před třemi lety rozpustil Iné kafe, bylo i to, že jsem si jako budoucí pilot musel hlídat své zdraví. Chci tím říct, že pokud by se Iné kafe v budoucnu na scénu ještě vracelo, nepřipadají v úvahu koncertní turné nebo sto padesát vystoupení ročně. Tím jsme si už prošli. Nechceme už tolik hrát, ale nevylučuji, že se ještě na pódiu objevíme. Ačkoli jsem toho názoru, že Iné kafe během své kariéry řeklo to, co říct mělo.

Reklama

Výběr článků

Načítám