Hlavní obsah

Slovanskou epopej chce Praha umístit na hlavním nádraží

Muchova Slovanská epopej by mohla být vystavena v historické Fantově budově pražského hlavního nádraží. Tento prostor navrhla studie, kterou si nechal zpracovat pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). S návrhem souhlasí i Muchův vnuk John. Informovala o tom mluvčí Muchovy nadace Simona Krištofková. Záměr se zamlouvá rovněž společnosti Grandi Stazioni, která nádraží opravuje.

Foto: Petr Horník, Právo

Praha chtěla rozměrná plátna dlouhodobě umístit v jízdárně na pražském Pohořelci, s tím ale nesouhlasil Pražský hrad.

Článek

Praha chtěla rozměrná plátna dlouhodobě umístit v jízdárně na pražském Pohořelci, s tím ale nesouhlasil Pražský hrad, který jízdárnu spravuje. Město proto začalo hledat jiné řešení.

Krištofková řekla, že John Mucha o návrhu města ví. "Prostor (historické budovy hlavního nádraží) by nám nevadil, je to zajímavé místo," uvedla Krištofková.

"Ta myšlenka je pro nás velmi zajímavá," řekl mluvčí Grandi Stazioni Martin Hamšík. Společnost v současnosti chystá rekonstrukci této části nádraží, podle Hamšíka by se budova mohla opravit na míru Slovanské epopeji. Oprava by měla skončit do konce roku 2013, podle Hamšíka by tak obrazy mohly být ve Fantově budově vystaveny od začátku roku 2014.

Pět obrazů epopeje je v současnosti v pražském Veletržním paláci, zbývajících 15 je na zámku v Moravském Krumlově. Po skončení turistické sezóny chce Praha i zbývající plátna přestěhovat do Prahy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám