Hlavní obsah

Slovanská epopej nemá Prahu jistou

PRAHA

Muchova Slovanská epopej by se měla dočasně přestěhovat z Moravského Krumlova do Křižíkova pavilonu holešovického výstaviště. Tento záměr v úterý schválila městská rada. Dvacet pláten se tam v pohodě vejde a navíc má pavilon vzduchotechniku. Vybudovat se ale bude muset klimatizace.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Milan Richter

Článek

Podle radního pro kulturu Milana Richtera (ODS) by náklady neměly být nijak závratné. Město se ale nevzdává úmyslu, vystavět pro Muchovo dílo, které věnoval Praze, v areálu výstaviště samostatnou budovu, o níž se hovoří jako o krabičce zápalek postavených na délku.

Nájemce výstaviště, Incheba Praha, současnému návrhu moc nefandí kvůli mohutnosti stavby. Výškou převyšuje ruské kolo.

Richter nevyloučil, že kdyby se Moravský Krumlov hodně bránil epopej vydat a chtěl prodloužit smlouvu o výpůjčce, a Incheba novou stavbu odmítala, mohlo by dílo nakonec na Moravě zůstat.

Radní soudní, že případný nový pavilon by ale měl být honosnější. Mohlo by se tam prý i přestěhovat Muchovo muzeum z centra města a hodila by se tam i aukční síň.

Slovanská epopej - dvacet obrovských výjevů z dějin Slovanů od secesního malíře Alfonse Muchy. Ten je Praze věnoval v roce 1913 s tím, že pro ně město postaví zvláštní sál. To se dosud nepodařilo. Již 45 let se plátny pyšní zámek v Moravském Krumlově.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám