Hlavní obsah

Sloní muž i klimatické změny na divadelní scéně

Právo, Radmila Hrdinová

O nadcházejícím víkendovém přelomu ledna a února se na jevištích domácích divadel objeví hned několik premiér. Ohlášené tituly zahrnují klasickou detektivku, žhavou novinku na téma klimatických změn i nové zpracování příběhu sloního muže Josepha Merricka.

Foto: archiv Městských divadel pražských

Muzikál Elefantazie o osudech sloního muže Josefa Merricka uvedou Městská divadla pražská.

Článek

Týden po premiéře v Těšínském divadle se i na scéně libereckého Divadla F. X. Šaldy objeví jedna z nejznámějších detektivek Agathy Christie Vražda v Orient Expresu. Nastudovala ji režisérka Kateřina Dušková a detektiva Hercula Poirota si v inscenaci jako host zahraje herec Zdeněk Kupka. Premiéra se koná v pátek 31. ledna.

Ve stejný den uvede brněnské HaDivadlo původní opus z pera autorské trojice Ivan Buraj, Pavel Sterec a Bohdan Karásek, z nichž první jmenovaný je i režisérem inscenace, a to hru s názvem Naši – Studie rozhovoru o klimatické krizi. Na ploše rodinného rozhovoru tří generací se řeší aktuální otázky (nejen) na téma klimatické krize. Anonce inscenaci charakterizuje jako linii boje vedenou uvnitř environmentálního diskurzu.

Příběh vězňů a velitele tábora

Ostravské Divadlo Petra Bezruče uvede poprvé na divadelní jeviště román Viktora Fischla Dvorní šašci. Příběh čtyř vězňů a jednoho velitele tábora zaujal před časem i Miloše Formana, který ho chtěl zfilmovat, nyní se ho ujme režisér a dramatizátor Jakub Nvota. Inscenace je anoncována jako „drama o lidskosti uprostřed pekla“ a zahrají si v ní Michal Sedláček, Ondřej Brett, Jakub Burýšek, Michal Noga, Norbert Lichý a další herci ostravského souboru. Premiéra se koná rovněž 31. ledna.

Sloního muže Josepha Merricka proslavil asi nejvíce film Davida Lynche z roku 1980, nicméně v Praze se před osmnácti lety objevila na scéně Státní opery i opera francouzského skladatele Laurenta Petitgirarda se stejným názvem i tématem. Městská divadla pražská nyní uvedou „muzikál ohavné krásy“ s názvem Elefantazie, v něm osudy muže, jenž se pro svou vrozenou anomálii stal atrakcí londýnského obludária, zpracovali David Drábek, Tomáš Belko a Darek Král.

Svět panoptika lidských kuriozit a osudy jeho obyvatel, legendárních siamských sester Blažkových, divoké ženy Samiry, Trojnoha Franka a haličského obra Moyzesse do své inscenace zahrnul režisér David Drábek. Postavu Josefa Merricka ztělesní Tomáš Havlínek, dále si v muzikálu zahrají Tomáš Klus, Petr Konáš, Daniela Kolářová, Tereza Marečková, Zdeněk Piškula a další známí herci. Premiéra na scéně Divadla ABC se uskuteční v sobotu 1. února.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám