Hlavní obsah

Sledovanost TV: kuchtění netáhlo, ze seriálů stále vede Ordinace

Právo, Jana Perglerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V uplynulém týdnu vychrlily čtyři hlavní české televizní stanice – ČT, Nova, Prima a TV Barrandov – na diváky novinky své podzimní sezóny. A ihned poté, co někteří televizní bossové zjistili, že pořad „nešlape“ podle představ, začali okamžitě měnit program. Divák v tom měl tedy hned na začátku guláš a ne každý stihl (a chtěl) vidět všechno. Některé premiéry diváky čekají ještě tento týden.

Článek

Dne 11. 9. již mají v televizích na stole první výsledky sledovanosti. Jak dopadly? Řečeno lidově a obecně, nic moc. Připomínám, že hodnotit pořad po prvním dílu je sociologicky nekorektní. Svou roli totiž hraje zvědavost, také životní rytmus, který se některým divákům začátkem září změnil. Navíc první díly seriálů bývají jen vstupem do děje s cílem představit hlavní aktéry a naznačit, o co půjde. Přesto výsledky sledovanosti divácky nejvíce vyhledávaných pořadů – tedy seriálů a show – již své trendy začínají rýsovat.

První výsledky ukazují, že nové kuchařské show to prohrály

První výsledky ukazují, že nové kuchařské show to prohrály. Světově úspěšná show MasterChef na Nově měla sledovanost prvního dílu poslední srpnový pátek večer 551 tisíc diváků, Recept na bohatství na TV Barrandov uspěl u 144 tis. diváků a byl ihned odsunut do jiného vysílacího času. Kuchtění diváky baví zatím jen u osvědčeného Prostřeno! na Primě Family, a to spíše večerní vaření s V. I. P., ve kterém, jak napsala divačka v mailu: „Baví mě víc, co říkají, jak jsou oblečeni a jaké vybavení mají doma kuchtící celebrity, jídlo samotné je u mě až na dalším místě zájmu.“

Školní seriály: sledovanost klesá

Ze dvou nových seriálů ze školního prostředí se Gympl s (r)učením omezeným na Nově dobře uvedl s více než bohatým miliónem diváků (neděle před týdnem 1,6 mil. diváků, minulé pondělí 1,3 mil. diváků), pak ale sledovanost o něco málo klesla na 1,24 mil. diváků.

Základka na Primě Family začala s 919 tis. diváky, přesun na pátek jí k růstu nepomohl. Právě naopak. Sledovanost šla na půl miliónu diváků. Je to klasický příklad zbrklého přesunu, který spousta diváků navíc nestačila zaznamenat. V sobotu 8. září vyrazila Prima Family do boje o přízeň s dlouho očekávaným a hýčkaným seriálem Obchoďák a nabídla hned napoprvé dva díly. Na první se dívalo 767 tis. diváků, na druhý 830 tis. lidí.

Diváci, přesněji řečeno divačky, které jsou častějšími příznivkyněmi seriálových příběhů, se letos opět ukázaly coby konzervativní bytosti. Ve sledovanosti nadále vede Ordinace v růžové zahradě na Nově, která se stala nesestřelitelnou diváckou hvězdou. Na paty jí šlapou Cesty domů na Primě Family, i když proti loňsku o něco poklesly na cca 900 tis. diváků. Divácky se stále drží denní seriálová Ulice na Nově od pondělí do pátku.

Česká televize se podle svých slov nehoní za sledovaností, ale zda ji čísla nechají chladnou, lze věřit jen těžko. Pondělní úvod do nových dílů Zdivočelé země měl 623 tis. diváků, středeční premiéra rozpustilého seriálu o trablech mladých maminek Ententýky přitáhla 560 tis. diváků a páteční nová řada Vyprávěj s příběhy roku 1989 uspokojila 838 tis. diváků. Stranou zájmu diváků zůstaly čtvrteční minihorory podle Miroslava Švandrlíka Okno do hřbitova (411 tis. diváků) a na ČT 2 Na forbíně s Tomášem Matonohou (102 tis. diváků). Nová zábavná soutěž Můžeme dál? jako by svým názvem říkala, že „nemůžete“. Před večerními Událostmi se dívalo kolem 200 tisíc lidí, ale ČT to zřejmě ke spokojenosti stačí.

Bohdalová pořád táhne

Docela slušně se uvedla na Primě Family herečka a bavička Jiřina Bohdalová coby moderátorka své talkshow Zrcadlo tvého života. Pořadu, kterému by určitě slušelo víc vysílání na veřejnoprávní ČT, dalo napoprvé přízeň 696 tis. lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Prima ustoupila Nově

Když přišly do redakcí předběžné programové plány stanice Prima Family a Novy na první zářijový týden, vypadalo to na velké naštvání, ne-li vzpouru, věrných...

Výběr článků

Načítám