Hlavní obsah

Slavný britský soubor Cheek by Jowl hostuje v Praze a Brně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/BRNO

Jeden z nejlepších britských divadelních souborů Cheek by Jowl po osmi letech opět zavítá do Česka. 18. a 19. září předvedou jeho členové v brněnském Mahenově divadle Shakespearova Othella v nastudování režiséra Declana Donnellana. 23. a 24. září jejich hostování na tuzemských divadelních prknech pokračuje na pražské scéně Stavovského divadla.

Foto: Václav Mikeš

Nádvoří hradu při mši svaté

Článek

Podle mluvčí činohry první české scény Kateřiny Ondrouškové už v pokladně Stavovského divadla zbývají poslední volné lístky. A není divu, ostrovní soubor totiž od předních divadelních kritiků po celém světě získává za své osobité ztvárnění děl klasických autorů ta nejlepší hodnocení.

Pod vedením uměleckých ředitelů Declana Donnellana a Nicka Ormeroda se kolektiv založený v roce 1981 předvedl již ve více než 40 zemích a získal řadu mezinárodních ocenění. Obrovský úspěch se dostavil zejména v případě inscenací, jako jsou Lady Betty, Něco za něco, Mnoho povyku pro nic, Vévodkyně z Amalfi a Jak se vám líbí.

Tuzemské publikum se s tvorbou Cheek by Jowl mohlo poprvé seznámit v roce 1994 na mezinárodním festivalu divadlo v Plzni. Na své kvalitní zpracování Shakespearovy hry Jak se vám líbí navázali o dva roky později uvedením inscenace Vévodkyně z Amalfi v pražském divadle Archa.

V roli Othella si letos český divák vychutná Nonsa Anozieho. Ten už předtím obstál v inscenaci Král Lear pod vedením Donnellana v Royal Shakespeare Company Academy.

"V roce 1998 se Cheek by Jowl na čas odmlčeli, umělečtí ředitelé Declan Donnellan a Nick Ormerod se věnovali zahraničním projektům. Mezi jejich významné zahraniční inscenace z poslední doby patří Cid (1998) pro festival v Avignonu, Zimní pohádka pro Malé divadlo v Petrohradě a Boris Godunov (2000) a Sen noci svatojánské (2003) pro ruskou Divadelní konfederaci," sdělila novinářům Ondroušková.

Obě letošní představení se v České republice konají s podporou British Council.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám