Hlavní obsah

Skupina UDG vydává první album

Právo, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Labskoústecká skupina UDG vydala minulý týden první album Ztraceni v inspiracích. Je cenou za vítězství v květnovém finále druhého ročníku soutěže Coca-cola Popstar a není bez zajímavosti, že do něho UDG nedostali porotci, ale internetové hlasování posluchačů.

Foto: Tomáš Beran - Warner Music

Helena Vondráčková

Článek

"Nikdo z nás nečekal, že bychom mohli vyhrát," komentuje to bubeník Tomáš Staněk.

UDG existují sedm let a říkají o sobě, že jsou velice ctižádostivá skupina. Střední škola je spojila, vysoká rozpojovala, ovšem přežili to. Neznali volné víkendy. Pokud nehráli, zkoušeli.

"Na desku jsme chtěli nahrát co nejvíc úplně nových písniček. Jsou tam čtyři, zbytek je ale ze starší doby," říká Staněk. "Zvuk novinek je kytarovější, malinko jsme přitvrdili, víc prostoru dostal zpěv, jsme vyhranější a sebejistější," navazuje zpěvák Petr Vrzák.

Zřejmě nejsilnější stránkou tvorby UDG jsou texty, jejichž autorem je Staněk. "Jsem vášnivý čtenář básní a odmalička se pokouším něco psát. Mám doma řadu různých textů. Nejvíce mě zajímají vztahy mezi lidmi."

UDG chtějí album v nejbližší době představit na koncertech. Na rozhlasových vlnách se pohupuje skladba Zvědavá, dokončují videoklip k písni Zpěvy deště, na podzim několikrát vystoupí se skupinou Wohnout, na jaře s Kryštofem a v létě chtějí hrát na festivalech.

 A co znamená název UDG? "Poslouchávali jsme velšské Manic Street Preachers. V jedné skladbě zpívali Generation DemiGods a v jiné Useless Generation. My z toho udělali Useless Demi-Gods, tedy UDG, Nepotřební polobozi," vysvětlil na závěr Staněk.

Reklama

Související témata:

Související články

Soutěž Coca-cola Popstar vyhrála skupina UDG

Skupina UDG z Ústí nad Labem, hrající si s různými hudebníci styly, vystavující zajímavé melodické linie a především naprosto živelná ve své prezentaci,...

Výběr článků

Načítám