Hlavní obsah

Skupina Poetika pokračuje bez Rovenského. Ten má kapelu Highland

Skupina Poetika už není v sestavě, ve které vydala svá dvě alba. Kapela spojující pop s rapem se už loni rozloučila s Eduardem Rovenským, jenž měl rapovou složku na svých bedrech. Na konci roku pak vydala píseň Půlnoc, ve které naznačila směr, jakým se hodlá dále ubírat. Rovenský založil novou kapelu Highland.

Foto: Lukáš Matoušek

Skupina Poetika v nové sestavě. Ondřej Brejška dole uprostřed.

Článek

První koncert aktuální sestavy Poetiky se odehraje ve středu 18. ledna v pražském klubu Café V lese. Představí na něm jak novinky, tak nové úpravy starších skladeb.

„Rozchod neproběhl ze dne na den. Bylo to něco, co jsme řešili ještě před loňským únorovým vydáním naší druhé desky Identity. Někteří jsme měli pocit, že to není ono, že se mezi námi vytratilo potřebné souznění. Nešlo jen o hudbu, ale i o osobní hledisko. Celou následující sezonu jsme o tom diskutovali, a nakonec jsme rozhodli demokraticky. Většina členů řekla, že budeme pokračovat bez Edy,“ vysvětlil Novinkám.cz zpěvák Ondřej Brejška.

Dodal, že rozchod proběhl v klidu, bez vzájemného očerňování. Nikdo se ale necítil jako vítěz.

Rap byl pro zvuk Poetiky charakteristický, pročež se nabízí otázka, jestli v sestavě Rovenského nahradí. Oznámila totiž, že dál bude pokračovat ve složení Brejška (zpěv), Daniel Hrdlička (klávesy), Jakub Šimon (kytara) a David Nevěčný (bicí).

„Edu nahradíme, nikoli ale personálně. Nechceme lidi, kteří přijdou na naše koncerty, připravit o naše nejznámější a nejoblíbenější písně, ve kterých rap je. Edovy linky obstaráme sami. Písničky budou znít trochu jinak, ale kdybychom to tak nechtěli, změnu bychom nedělali. Skladby, které nebyly tolik úspěšné, nahradíme novými, pouze zpívanými,“ vysvětlil Brejška.

Highland nástup chystají

Rovenský už loni na podzim založil spolu se zpěvákem Jakubem Moulisem, někdejším účastníkem soutěže The Voice Česko Slovensko, kytaristou Honzou Mirgou, baskytaristou Víťou Coufalem a bubeníkem Kubou Salavou skupinu Highland. V listopadu představila písničku Crush, v níž hostuje zpěvák Jan Bendig.

Foto: archiv skupiny Highland

Nová kapela Highland svůj repertoár chystá.

O rozchodu se současnými členy Poetiky hovoří Rovenský ale trochu jinak. „Ta otázka je složitější. V zásadě šlo ale o to, že jsem si s jedním členem kapely přestal lidsky i hudebně rozumět. Dostali jsme se do bodu, kdy věc stála tak, že buď v ní bude on, anebo já. Už jen to, že to bylo takhle postavené, pro mě znamenalo, že to dál nemá smysl,“ uvedl pro Novinky.cz.

Ve formaci Highland se následně spojil se svými hudebními přáteli se stejnou vizí. „Kapela Highland bude částečně pokračovat v tom, co jsem dělal s Poetikou, tedy ve spojení popu, rapu a také rocku. Především by nám měla přinést naplnění a dobrý pocit z hudby,“ vysvětlil.

Venku je zatím skladba Crush, další se chystají. Kapela buduje repertoár. První koncerty jsou naplánované na letošní léto.

Může se vám hodit na Zboží.cz: Identity - Poetika [CD], Trinity - Poetika [CD]

Reklama

Související témata:
Hudební skupina Highland

Výběr článků

Načítám