Hlavní obsah

Skupina Mandrage: Příští rok budeme jen na festivalech

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeňská kapela Mandrage se připravuje na druhou část svého turné k loňskému albu Potmě jsou všechny kočky černý. Ta první proběhla letos na jaře a nabídla nové i starší písničky ve velmi pečlivém a zajímavém pódiovém ztvárnění.

Foto: Universal Music

Mandrage, zleva Víťa Starý, František Bořík, Pepa Bolan, Matyáš Vorda a Coopi

Článek

První koncert podzimní série proběhne 7. října ve Vamberku. Poté následuje dalších šestnáct zastávek a 10. prosince vše vyvrcholí v Šumperku.

„S každým albem to děláme stejně. Na jaře absolvujeme první část turné, v létě hrajeme na festivalech a na podzim pokračujeme druhou částí turné ve městech, v nichž jsme na jaře nebyli,“ vysvětluje Právu bubeník skupiny Mandrage Matyáš Vorda.

Jarní Všechny kočky Tour bylo nejnákladnější v historii kapely. „V kapele si děláme vše sami. Loni v září jsem vytvořil první nákres toho, jak by mohla scéna vypadat. Začal jsem malovat, dělat modely z papíru a o tom všem jsem diskutoval s ostatními. Postupně se naše představy rozrůstaly a řešili jsme detaily. Nakonec měly jarní koncerty podobu, kterou jsem si zpočátku ani nepředstavoval. Skutečnost předčila mé očekávání,“ pokračuje Vorda.

Pokud jde o funkce členů v kapele, každý dělá to, co mu jde nejlépe a nejvíce ho baví. Vorda vymýšlí vizuální věci, baskytarista Coopi je zručný v technických záležitostech a zhmotňuje jeho nápady, klávesista František Bořík se stará o psané věci, kytarista Pepa Bolan skládá písně a píše texty a zpěvák Víťa Starý pomáhá všem.

Každou novou desku se snažíme udělat jinak než předešlou

Album Potmě jsou všechny kočky černý představuje ohlédnutí Mandrage k taneční hudbě osmdesátých let. Je jiné než všechna předešlá, vybočilo z linie, po které kapela do té doby kráčela. Pevně si za ním ale stojí.

„Jsme s ním velmi spokojeni. Osobně mám hudbu osmdesátých let rád a dělá mi radost, že máme na koncertech stříbrné křiváky, nad námi jsou zrcadlové koule a písně mají taneční ráz. Je to pro mě splnění něčeho, co jsem jako muzikant chtěl udělat. A také mě baví, že se pohybujeme na hranici kýče, což k osmdesátým létům patřilo,“ říká Bořík.

„Já mám radost i z toho, že jsme na té desce vnesli do naší tvorby prvky nadhledu a humoru. V tomto ohledu mi přijdou nové písničky dospělejší než ty předtím,“ doplňuje Vorda. Následně dodává, že pokud jde o koncept, návrat k taneční hudbě osmdesátých let s albem Potmě jsou všechny kočky černý končí.

„Každou novou desku se snažíme udělat jinak než předešlou. Pro další už máme vymyšlený jiný koncept. Nemůžu teď zaručit, že to tak bude, protože ve studiu se při nahrávání může stát spousta věcí, ale chtěli bychom ji více kytarovou, rokenrolovou a živou. To je náš plán,“ prozrazuje.

Do Berlína?

Novinka vyjde na podzim roku 2017. „Spolupracujeme s firmou Red Bull, která vlastní několik nahrávacích studií po celém světě. Nabídla nám, že bychom mohli využít to v Berlíně. Zanedlouho v něm budou své nové album natáčet naši Mydy Rabycad, tak se za nimi pojedeme podívat. Nevíme sice ještě, jestli to tam z časových důvodů dopadne, ale víme, že bychom rádi natáčeli v zahraničí,“ říká Vorda.

Jakmile tedy skončí druhá část Všechny kočky Tour 2016, začnou se členové Mandrage soustředit na přípravu a realizaci alba a z koncertních pódií takřka úplně zmizí. „Na příští rok neplánujeme žádné samostatné koncerty. Jen v létě bychom chtěli vystoupit na několika vybraných festivalech,“ uzavírá Bořík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám