Hlavní obsah

Skupina Dunaj vydá první album po 26 letech

Skupina Dunaj byla známá v devadesátých letech, svou činnost však přerušila po smrti hudebníka Jiřího Kolšovského. Letos, po 26 letech, vydává nové studiové album.

Foto: Zdeněk Zrust

Dunaj

Článek

Členové kapely Vladimír Václavek, Josef Ostřanský a Pavel Koudelka dlouho hráli v jiných sestavách, Václavek třeba v projektu Čikori s Ivou Bittovou, Ostřanský v Boo, Ostrak Mode a Kuzmich Orchestra a Koudelka se skupinou Mňága a Žďorp.

V roce 2018 se potkali při natáčení dokumentárního filmu Dunaj vědomí a dostali chuť znovu hrát spolu.

„Nové album kapely Dunaj pod názvem Za vodou obsahuje deset nových autorských písní, které kapela nahrála v jarních měsících letošního roku ve spolupráci s dvojicí producentů a instrumentalistů – Petrem Ostrouchovem a Aid Kidem, kteří jsou společně podepsáni pod úspěšným a oceňovaným albem Lenky Dusilové Řeka (2020). Nahrávky vznikly ve Studiu Sono se zvukovým mistrem Milanem Cimfem,“ sdělil za kapelu Pavel Turner.

Album Za vodou vyjde 7. října 2022, tedy celých 26 let od vydání alba La la lai (1996).

Dunaj hraje v sestavě Vladimír Václavek (zpěv, basa, kytara), Josef Ostřanský (kytara, zpěv) a Pavel Koudelka (bicí, zpěv). Hostem byla Iva Bittová.

„Točíme po letech novou nahrávku a jsme šťastní. Máme dva skvělé producenty, kteří pro nás objevují nový prostor v našich písních, který tam ještě je a který jsme neslyšeli. Dávají tomu nový život a moc nás to všechny baví,“ uvedl Václavek.

„Co se týče zvuku, posuneme se úplně někam jinam, než jsme byli dříve. Je to zvukově hodně bohaté a děláme různé experimenty – od hasicích přístrojů po nejrůznější obaly a krabice, balafon, harmonium, piano, všechno to používáme k vytváření nových zvukových ploch. Mottem celého nahrávání je Dunaj pro 21. století,“ dodal Koudelka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám