Hlavní obsah

Simpsonovi jubilují

Americká televize Fox odvysílá již 300. díl kresleného seriálu Simpsonovi. Humoristický pořad, který vznikl v roce 1989, se i po třinácti letech dokáže dostat mezi dvacet nejsledovanějších pořadů. Televize Fox nedávno oznámila, že seriál bude vysílat další dva roky, minimálně do května 2005.

Foto: Josef Zajíc

DEN ZEMĚ a ochrany přírody.

Článek

Simpsonovi se tedy stanou nejdéle vysílaným americkým sitcomem. Počet diváků v zatím poslední čtrnácté sezóně vzrostl o dvanáct procent. Česká televize zatím vysílá dvanáctou řadu, jež vznikla v roce 2001.

Seriál nikoho nešetří

Protože o animované snímky nebývá v televizích většinou moc velký zájem, autoři ani televize následující úspěch nepředpokládali.Tvůrce seriálu Matt Groening si prý vůbec nedokáže představit, že by seriál mohl vzniknout v jiné televizi: "Není nic vzrušujícího koukat přes rameno lidem, jak kreslí potrhlé obrázky. Šéfové raději okounějí při natáčení sitcomů a říkají, že herečka by měla mít průhlednější blůzu."

Seriál nešetří nikoho. Dělá si legraci z kapitalismu (průmyslník C. Montgomery Burns), z celých měst (nedávno chtělo seriál žalovat Rio de Janeiro) i z televizních novinářů. V jedné epizodě se například objevila narážka na šéfa televize CNN, nápis "Vítejte v Atlantě - domově proměnlivých nálad Teda Turnera".

Homer a George si jsou podobní

Autoři nešetří ani politiky. V jednom díle Bart roztrhal paměti bývalého prezidenta George Bushe a autoři si pohrávali s myšlenkou, že nynější prezident přijde tatínka pomstít. "Scénáristé došli k závěru, že Homer a George by se stali opravdu dobrými přáteli. Jsou si tak podobní," poznamenal poněkud jízlivě Groening.

Provokace nevyhnutelně přitahují kritiku a autoři se přes veškerou svobodomyslnost FOXu občas dostanou do potíží. Někoho urazí a televize se vyděsí. Ukazuje se přitom, že nejriskantnější cíle jsou velmi blízko: televize nemá ráda, když se strefují do ní, do jejího majetku nebo do inzerentů. Vedení například protestovalo, když se v jednom díle objevil autobus s reklamou na seriál televize NBC Jsem do tebe blázen.

Homer i scénáristé versus celý svět

Jenže scenáristy to neodradilo. V příštích dílech si chtějí dělat legraci ze zpravodajského kanálu Fox News Channel. Ten je konkurentem CNN, vyznačuje se patriotickým zabarvením a zdaleka ne vždy projevuje dost snahy vyrábět objektivní zpravodajství.

Snášet posměšky se ale Foxu vyplatí. Seriál se vysílá po celém světě a přináší mnohamilionové částky za prodej videa, počítačových her a zboží s figurkami Simpsonových.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám