Hlavní obsah

Simon Mawer: Máte úžasnou literaturu, hudbu i lidi

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V polovině března proběhne v Brně premiéra česko-slovenského filmu Skleněný pokoj. Byl natočený podle stejnojmenného románu britského prozaika Simona Mawera, jenž se nechal inspirovat osudy židovských majitelů vily Tugendhat. Na pozvání Britské rady přijel do České republiky, aby se uvedení snímku zúčastnil.

Foto: Milan Malíček

Simon Mawer si české prostředí zamiloval.

Článek

Představoval jste si při psaní románu, že by podle něho mohl vzniknout film?

Každý spisovatel doufá, že se děj knihy může proměnit v příběh na plátně. Ne že by ho potřeboval v té podobě vidět, ale protože to přinese peníze. Dobře víme, že je mají ti, kteří dělají filmy, nikoli autoři knih.

Režisér Julius Ševčík natáčel loni dvaačtyřicet dnů přímo v brněnské vile Tugendhat. Je to snímek natočený v anglické verzi, tady se bude promítat také s českým dabingem nebo titulky. Úžasná Hanna Alströmová hraje Liesel Landauerovou, jejího manžela Viktora představuje s krásnou angličtinou i bezvadným hereckým projevem Claes Bang. Carice van Houtenová ztvárnila Lieselinu přítelkyni Hanu. Architekta von Abta, který vilu navrhl, hraje Karel Roden.

Musím říci, že jsem zhlédl trailer i snímky z natáčení a působily na mě velice profesionálně a mile. Na premiéru se těším.

Sklízíte ohlas za další román z československého prostředí Pražské jaro. Čím vás naše země tak okouzlila?

Spojuje se v tom mnoho důvodů. Čím mě oslovuje dnes, není to, co bylo na začátku, když jsem do ní před pětadvaceti lety přijel. Začal jsem se zajímat o život Gregora Mendela, ale zjistil jsem víc. Máte úžasnou literaturu, hudbu, nápadité a talentované lidi a je vás přitom jen deset milionů. Máte historickou architekturu, ale i moderní, třeba Baťův dům na Václavském náměstí. A to vznikl v roce 1929. To je přece úžasné.

Takže vám k nám otevřel dveře Mendel. Napsal jste o něm román Mendelův trpaslík.

Byl to zakladatel genetiky, německy mluvící člověk, který měl kolem sebe hodně Čechů, takže váš jazyk bravurně ovládal. Mám polovinu příbuzných z Walesu a vztah angličtiny a velštiny mi tu dichotomii češtiny a němčiny připomněl.

Román Pražské jaro o cestě dvou britských studentů do města, kterým posléze projížděly tanky, velký ohlas. Uvítal byste jeho filmovou podobu?

Samozřejmě. Navíc si myslím, že s využitím dnešních technologických možností by neměl být problém trikově dosadit na pražské ulice ruské tanky.

Skleněný pokoj pojednává o hrůze holocaustu. Co říkáte na to, že se v Evropě opět zvedá antisemitismus?

Velkou roli v tom hraje populismus některých politiků. Zaujalo mě ale, že ekonomika zaznamenala v roce 2008 velký propad. Když se podíváme do historie, deset let po začátku velké hospodářské krize v roce 1929 přišla invaze Hitlera do Československa. Stejně tak tehdy existoval velký pohyb mas, jako dnes. Ta podobnost je alarmující a jde z ní strach.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám