Hlavní obsah

Silvestr tak trochu kafkovský v Divadle Bez zábradlí

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro většinu divadel je silvestr příležitostí, jak potěšit diváky i herce trochu veselím, kdy je na jevišti leccos dovoleno. A protože právě to mají diváci rádi, jsou už téměř všechna silvestrovská představení vyprodaná. V Praze se jich nabízí na dvě desítky.

Foto: Profimedia.cz

V Divadle Bez zábradlí můžete prožít silvestrovské veselí poněkud kafkovského ražení s komedií francouzského autora Sébastiena Thiéryho Indická banka.

Článek

V Divadle Bez zábradlí můžete prožít silvestrovské veselí poněkud kafkovského ražení s komedií francouzského autora Sébastiena Thiéryho Indická banka, jejíž českou premiéru uvedl ve své režii Karel Heřmánek.

Představte si, že si jdete do své banky vybrat pět set eur ze svého účtu a tato běžná operace se změní v přísný výslech. Právě to se děje realitnímu makléři Alainovi Kraftovi (Zdeněk Žák). Jeho peněžní ústav totiž koupila společnost Bank of India a ta nastolila nové „indické“ zákony, podle nichž se o své peníze bude nejspíš muset podělit.

Indická banka nabízí dost vděčných příležitostí ke smíchu

Podobnost jeho postavení ve hře, jejíž pravidla nechápe, s Josefem K. je natolik do očí bijící, že lze jen těžko uvěřit, že Thiéry před čtyřmi lety, když svou komedii psal, Kafkovo dílo neznal. Nicméně v zemi, která kafkovskou nejistotu proměnila v krutě praktickou totalitní zkušenost, rezonuje Thiéryho hra ostřejší notou než zřejmě v jeho domovině. A mnohým starším divákům může při ní i běhat mráz po zádech.

Ne, nebojte se, o silvestrovské veselí nepřijdete, Indická banka nabízí dost vděčných příležitostí ke smíchu. A i když režie drží k prospěchu věci herce ve zkázněné poloze (příkladný je Cardův roboticky neosobní bankovní úředník), na silvestra přivře jistě režisér i principál přísné oko. Ale po Novém roce by je měl opět bděle otevřít, aby se z inscenace nevytratila křehká tragikomičnost absurdní komedie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám