Hlavní obsah

Shakespearovské slavnosti zahájí Hamlet

Právo, rh

Nejslavnější Shakespearova tragédie Hamlet otevře tento týden letošní ročník Letních shakespearovských slavností na Pražském hradu.

Foto: © AGENTURA SCHOK Viktor Kronbauer

Jaroslav Plesl v titulní roli Hamleta na Letních shakespearovských slavnostech.

Článek

Po třech uzavřených představeních (27. – 29. června) se pro veřejnost poprvé hraje 30. června. Inscenaci v překladu Martina Hilského nastudoval ve své úpravě režisér Michal Vajdička s Jaroslavem Pleslem v titulní roli.

„Po Hamletovi jsem netoužil a on přišel sám před jedenácti lety v inscenaci Dejvického divadla s režisérem Miroslavem Krobotem. A stejně jako i v případě dejvické inscenace bude i tento Hamlet víc o rodinných vztazích, i když koncepce Michala Vajdičky se dotkne i roviny politické,“ říká Plesl o inscenaci i postavě, která je snem mnoha herců. A ke hře samé dodává: „Čím déle se Hamletem zabývám, tím víc v něm nalézám a tím ho mám radši. Možná je to i věkem. Před jedenácti lety jsem k němu spíš měl jen respekt, teď mě navíc i fascinuje.“

Další role v Hamletovi ztvární Lenka Vlasáková, Hynek Čermák, Veronika Khek Kubařová a Veronika Macková. Hamlet se bude hrát v novém prostoru v Královské zahradě před Míčovnou do 12. července, poté ho vystřídá Sen noci svatojánské v nastudování režisérského dua SKUTR.

Reklama

Výběr článků

Načítám