Hlavní obsah

Shakespearovské slavnosti uzavře Richard III.

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Richard III., hlavní novinka letošních Letních shakespearovských slavností, se po úspěšném turné v Brně a Ostravě vrátil na Pražský hrad, aby uzavřel shakespearovské putování. Od červnové premiéry ho jen v Praze vidělo více než 13 tisíc diváků.

Foto: Viktor Kronbauer

Klára Issová a Jiří Langmajer

Článek

Titulní roli fyzicky i duševně poznamenaného muže s chorobnou ctižádostí a touhou po moci ztvárňuje Jiří Langmajer v režii Martina Huby, jehož pojetí se snaží Richarda tak trochu omluvit, či spíše vysvětlit pohnutky jeho „zvrhlého“ jednání.

„Nemohu se smířit s představou, že se nějaký člověk zlý už narodí a ve zlu si pak může nevysvětlitelně libovat. Richard má svou tragickou, zakomplexovanou stránku, pramenící z toho, jak se k němu chovalo okolí, možná je v tom trochu vzteku uraženého dítěte, které chce splnit představy rodičů. Chtěl jsem Richarda trochu zlidštit, ospravedlnit, vysvětlit, ne jen vytvořit další z řady richardovských zrůd,“ říká režisér.

Richardem sváděnou lady Annu hraje Klára Issová, vévodu Buckinghama Karel Dobrý. V dalších rolích se objeví Kamil Halbich, Radka Fidlerová, Eva Salzmannová, Simona Postlerová či Marek Taclík. Richard III. se na nádvoří Nejvyššího purkrabství hraje do 7. září.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám