Hlavní obsah

Shakespearovské slavnosti budou nově hostit Jindřicha IV.

Praha

Letní shakespearovské slavnosti nabídnou od 24. června do 4. září deset inscenací ve 148 představeních. Slavnosti budou probíhat v Praze, Brně, Ostravě, Olšanech a ve čtyřech slovenských městech.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ladislav Mrkvička si zahraje v Jindřichu IV.

Článek

První zkouškou v magickém prostředí Nejvyššího purkrabství Pražského hradu byla inscenace hry Jindřich IV., jejíž premiéra přehlídku zahájí. Záštitu nad festivalem převzala i letos Livia Klausová spolu s primátory Prahy, Brna a Ostravy.

Jindřich IV. se objeví v úpravě a režii Lucie Bělohradské s Janem Dolanským, Ladislavem Mrkvičkou, Norbertem Lichým a Zdeňkou Žádníkovou v hlavních rolích. Režisérka dvoudílnou hru upravila a podtrhla aktuální politický rozměr. Princ Jindra a Falstaff se tak potkají na jevišti světa, na kterém vystupují i ctižádostiví muži politiky.

Další role v inscenaci ztvární například Zdeňka Žádníková, Martin Písařík, Martin Preiss, Monika Zoubková, Eva Salzmannová, Zuzana Slavíková, Jan Teplý, Jaromír Meduna a Jiří Klem. Dolanský bude hrát prince Jindru, králem Jindřichem bude Ladislav Mrkvička a Falstaffem Norbert Lichý, charismatický ostravský herec a hudebník, loňský držitel Thálie za nejlepší činoherní herecký výkon.

Scénickou hudbu složil Jan P. Muchow, scénu vytvořil Ondřej Nekvasil a kostýmy navrhla Zuzana Ježková. "Budeme hrát v současných kostýmech na minimalistické scéně, kterou tvoří především židle," dodala Bělohradská, která se aktualizačních křečí bojí. Věří, že tam nebudou v míře, která by byla nepříjemná.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám