Hlavní obsah

Shakespeare, vražedný parfém i krásné sny

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minulý týden vstoupila do kin adaptace klasického Shakespearova Kupce benátského, přepis bestselleru Parfém: Příběh vraha a nový film Michela Gondryho Nauka o snech.

Článek

Pod adaptací hry Kupec benátský (jejíž antisemitské rysy byly zřejmě hlavní příčínou, proč se na filmové platno dosud dostala minimálně), je podepsán britský režisér Michael Radford a čtyři země, v jejichž koprodukci ho natočil: USA, Velká Británie, Itálie a Lucembursko. Především je to ale (vedle Shakespeara) dílo Al Pacinovo, který je v roli Žida Shylocka doslova úžasný a je největší oporou celého filmu.

Jinak jde o přepis zřejmě dosti věrný, ale zase ne zcela důsledný - české titulky vyvolávají chvílemi pocit, že herci odříkávají Shakespearův text doslova, jindy zase, že mluví vlastně jakoby normální současnou mluvou. Radford rozhodně nezvolí modernizaci typu Luhrmannova Romea a Julie, nehraje se tu ani Zamilovaný Shakespeare, ale jen klasické představení natočené se snahou co nejvíc "zapojit" exteriéry, využít kostýmy a vynikající herce, vedle Al Pacina také Jeremyho Ironse a Josepha Fiennese.

Z plátna parfém nevoní

Těžký boj s literárním bestsellerem Patricka Süskinda Parfém: Příběh vraha svedl vynikající německý režisér Tom Tykwer. Těžko říci, zda to byl boj předem prohraný. O adaptaci knihy usilovala už řada tvůrců včetně Ridleyho Scotta či Martina Scorseseho. Autor ale dlouho nechtěl dát souhlas ke zfilmování s odůvodněním, že knihu nelze na plátno převést. Nakonec povolil a výsledek dává za pravdu spíš jeho obavám.

Příběh masového vraha, jenž vraždil dívky jen proto, aby z jejich těl získal a uchoval tu nejkrásnější ze všech vůní, je sice dostatečně uhrančivý v řadě jednotlivých scén, ale jako celek jednak nesnesitelně dlouhý, jednak se nepodařilo přenést na plátno ani pocit vůní, ani vnitřní svět vyšinutého génia. Navzdory tomu, že jednotlivým složkám filmu lze těžko něco vytknout, film nestrhne, jeho "hrdina" nemá dar vyvolat city, není tu jediná postava, s níž by se člověk ztotožnil. Zbývá jen podívaná a několik skutečně brilantních scén.

S Bernalem se sní krásně

To nejlepší nakonec. Režisér Michel Gondry, který se proslavil především Věčným svitem neposkvrněné mysli, natočil jímavou a obrazově krásnou Nauku o snech, v níž opět exceluje velký herecký talent současnosti Gael García Bernal. Hraje mladého muže, jemuž se sny míchají s realitou.

Stephane Miroux je trochu výstřední mladík, který by rád k uměleckým nebesům, ale namísto toho má velmi nezáživnou práci ve velmi nudné firmě. Jakmile však opustí svět reality, což se mu děje velmi často, stává se zábavným moderátorem Stephane TV. Nauka o snech je zvláštním výletem do světa, stvořeného koláží z papíru, celofánu a snů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám