Hlavní obsah

Sex ve městě a svůdný cukrkandl v uších

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měli jste někdy chuť na hodně velký a příliš sladký zákusek? Rozum říká: nejez to, ale srdce si poručit nedá. Stejně rychle slupnete i soundtrack k filmu Sex ve městě, jehož vydání předchází českou premiéru.

Článek

Začněme mírnou kritikou, aby se to na konci vyrovnalo a recenze vyzněla takzvaně "objektivně". Soundtrack Sex ve městě sice má lehkou tendenci zapadnout do kategorie kýč - podkategorie americký/romantický, ale zase je příliš dobrý na to, aby se dal šmahem odsoudit.

Obal CD raději moc nezkoumejme, obsah je o dost lepší - pohodový mix soulu, pop-rocku a elektronické taneční hudby. Úvodní Fergie není úplně nejsilnější zpěvačkou sestavy, ale zařadili ji jako Track 1, tak budiž. Hned ten následující dopadl lépe, soulová divoška Jennifer Hudson, známá z filmu Dreamgirls a ještě předtím z americké Superstar, tu předvádí svůj nepochybně bohatší rejstřík a odsouvá Fergie do zapomnění.

Joss Stone a Al Green

K vrcholům desky patří Mercy od retro-soulové zpěvačky Duffy, jakési reinkarnace Dusty Springfield, nebo dojemná The Heart Of The Matter od India.Arie. Také závěrečný trhák pochází z oblasti černé muziky a jedná se o duet How Can You Mend a Broken Heart mimořádně talentované mladé zpěvačky Joss Stone a starého pardála Ala Greena (kdo nezná jméno Al Green, ať si posype hlavu popelem a podívá se třeba na soundtrack Pulp Fiction).

Seznam doplňuje nadýchaný klavírní pop Jem, letně rozverná All This Beauty od The Weepies a také jeden zvláštní taneční remix božské Niny Simone. Spojení "taneční - Nina Simone" sice zní děsivě, ale překvapivě se to dá poslouchat.

Nezbedná dvojka, která si říká "ptáček a včelka" (The Bird & The Bee) přispěla nesmírně roztomilým kýčem ve formě křehce cukrovatové coververze How Deep Is Your Love, která jakoby chtěla připomenout Norah Jones, ale přehnala to se šlehačkou. (P.S. jejich deska vyšla na intelektuálním labelu Blue Note, to jsou paradoxy, že?)

Ať už si o filmu Sex ve městě myslíte cokoliv, na filmové hudbě se v Americe rozhodně nešetří. Kéž by to šlo i v Česku.

Různí: Sex and the City, O:S.T. Universal 2008

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám