Hlavní obsah

Sex Pistols slaví královnino výročí. Reedicí singlu, kde zpívají, že není lidská bytost

Británie se chystá na červen, kdy královna Alžběta II. oslaví výročí sedmdesáti let od korunovace. Skupina Sex Pistols připravila reedici singlu God Save the Queen, jedné z nejskandálnějších nahrávek v dějinách.

Foto: Profimedia.cz

Sex Pistols v 70. letech.

Článek

V nahrávce z roku 1977 se zpívá o „fašistickém režimu“ a o tom, že královna „není lidská bytost“.

Ve své době způsobila ohromný skandál, skupina nesměla do rádia ani do televize. Dostala se však na druhé místo britské hitparády singlů a dodnes se spekuluje o tom, že pořadí bylo zmanipulováno, aby vyhrál neškodný singl Roda Stewarta I Don't Want To Talk About It.

Písnička Sex Pistols se postupně stala legendou a symbolem punku. Doba se však změnila a dnes už God Save the Queen nemá potenciál způsobit skandál.

Foto: henrydallalphotography.com, ČTK/AP

Palác u příležitosti královniných narozenin zveřejnil fotografie britské panovnice s jejími dvěma bílými fell ponyi.

Dokonce ani bývalý zpěvák Sex Pistols John Lydon, známý jako Johnny Rotten, nemá po letech chuť na královnu a její příbuzné nějak útočit.

„Je mi jich opravdu líto, narodili se do zlaté klece, která je izolovala od reality,“ řekl v rozhovoru pro BBC v roce 2015.

Skupina Sex Pistols už dávno nevystupuje. Vznikla v Londýně v roce 1975 a tvořili ji zpěvák Johnny Rotten, kytarista Steve Jones, bubeník Paul Cook a baskytarista Glen Matlock. Matlock z kapely odešel v roce 1977, kdy přišel Sid Vicious. Existovali jen tři roky a měli jediné studiové album, ale vstoupili do dějin jako „nejlepší anglická punková kapela“.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám