Hlavní obsah

Semafor se vrací ke svým kořenům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový způsob tvorby repertoáru zveřejnil tento týden zakladatel a principál pražského Divadla Semafor Jiří Suchý. Namísto autorského divadla, jímž se v posledních desetiletích Semafor prezentoval, se postupně vrací k divadlu sedmi malých forem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Suchý se chystá na další práci.

Článek

„Vracíme se na začátek a otevíráme se jiným žánrům a tvůrcům tak, jak jsme to zamýšleli s Jiřím Šlitrem v dobách, kdy jsme si netroufli vsadit pouze na své síly. A to je vlastně stejný důvod, před jakým stojím dneska,“ říká dramatik, herec, zpěvák, režisér, skladatel, textař, scénograf, což jsou všechno profese, které ve svých devadesáti letech v Semaforu zastává.

Kromě hudebních komedií, revuí, kabaretu či muzikálu se tak v repertoáru objeví i dalších šest forem. Původní představa o divadle poezie se během let transformovala spíše do písniček, jejichž texty dnes tvoří součást poezie. V Semaforu je na koncertech nabídnou Karel Plíhal, Pavel Žalman Lohonka i další.

Další část repertoáru přiblíží historii písniček, kdy dostane prostor znalec i interpret skladeb minulosti Přemysl Rut, ale třeba i kapela Šlapeto se svou láskou ke Karlu Hašlerovi. Čtvrtou formou je jazz, který k této scéně od počátku patří a dnes ho úspěšně hraje pianista Jakub Šafr i Big Band Semafor.

Pátou položkou je výtvarné umění, a to v oživené podobě, kdy exponáty promítané na scéně doprovodí hudba i akce. Prvním hostem bude Jiří Slíva, který vlastní obrázky spojí s vystoupením své kapely a původními písničkami.

Nebude scházet ani film, a to zejména od společnosti Perplex, úzce spjaté se Semaforem. Jako první se uskuteční projekce snímku Pochodem v chod aneb Zastavit stát, jež bude uvedená krátkým vystoupením Jitky Molavcové a autora filmu Jiřího Suchého. Poslední, nejvolnější formou jsou Otevřené dveře, což je prostor pro pokusy, nové nápady i nové talenty.

„Rádi bychom dali příležitost jiným, kteří ale musí mít vztah k poetice Semaforu. Naše publikum za ta léta rozumí našemu humoru. A já neumím dělat supermoderní divadlo, takže hodlám i nadále zůstat u toho, čemu jsem se za šedesát let naučil, zvláště pokud na to chodí diváci,“ uzavřel Suchý, který věří, že rozšíření repertoáru budou diváci brát jako obohacení.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám