Hlavní obsah

Šéf hannoverského baletu neunesl kritiku, pomazal kritičce obličej psím výkalem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, jak těžký může být život umělecké kritičky, se přesvědčila Němka Wiebke Hüsterová. Šéf baletu v Hannoveru Marco Goecke, jemuž se nelíbila její práce, jí pomazal obličej psím lejnem. K incidentu došlo přímo v divadle a od té doby zaměstnává nejen jeho vedení, ale také média a policii. Goecke byl již propuštěn.

Foto: Christophe Gateau, DPA

Marco Goecke v dubnu 2019, právě tento rok se stal šéfem baletu v Hannoveru. V pondělí 13. února 2023 dostal okamžitou výpověď.

Článek

Goecke - mimo jiné i hlavní choreograf baletu - se podle novinářů na kritičku zaměřil kvůli její práci. Nelíbily se mu články, které psala.

Jako první informoval o kauze Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), a to již v neděli. Hüsterová totiž pro deník pracuje. FAZ popsal, že Goecke nejdřív trval na tom, aby místo, kde právě probíhala premiéra představení Glaube – Liebe – Hoffnung, opustila. Tvrdil, že kvůli ní a jejím nevybíravým recenzím lidé ruší předplatné.

Následně se spor vyhrotil. Poté, co kritička jeho výzvu odmítla, vyndal papírový sáček, v němž měl psí exkrement, jímž pomazal Hüsterové obličej, a odešel.

Výpověď a zákaz vstupu do opery

Po pondělním vyhazovu se Goecke již kál. CNN poslal vyjádření, v němž se za čin omlouvá. Označil ho za „absolutně nepřijatelný“. Pro německou televizi NDR pak ten samý den doplnil, že na něj kritička „házela ho.na dlouhé roky“. Upřesnil, že výkal, který při útoku použil, pocházel od jeho jezevčíka.

Foto: Carlos Quezada

K útoku došlo v sobotu, během přestávky představení Glaube – Liebe – Hoffnung.

Vše také dále okomentoval tím, že přehnaná reakce odrážela vypjatou pracovní atmosféru, kdy v opeře probíhalo víc premiér: „Není ani v pořádku, že se to odehrálo přímo v opeře, na veřejném prostranství a samozřejmě před diváky, které vše mohlo vylekat.“

Hannoverská státní opera se novinářce okamžitě omluvila. Goecke po propuštění dostal i zákaz vstupu do budovy. Sama Hüsterová věc oznámila okamžitě policii, která ovšem ještě nevznesla žádná konkrétní obvinění.

Šéf místní asociace novinářů Frank Rieger nicméně incident označil za útok na svobodu tisku: „Umělec musí ustát kritiku, a to i v momentech, kdy se mu může stát přehnaná.“

Těžký život uměleckého kritika

Kultura

Reklama

Související témata:
Marco Goecke

Výběr článků

Načítám