Hlavní obsah

Sedm jmen se uchází o reprezentaci země na Eurovizi. Rozhodne se na začátku února

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká televize představila zpěváky a kapelu, kteří se zúčastní národního kola soutěže Eurovision song CZ. To se v České republice bude ve své stávající „online“ podobě konat již potřetí v řadě a rozhodne o vítězi, který bude zemi reprezentovat v květnu v Rotterdamu. Novinky.cz představují exkluzivně profily všech účastníků národního kola.

Foto: Milan Malíček, Právo

Účastníci českého kola Eurovize. Vzadu uprostřed Mikolas Josef, který nás reprezentoval v roce 2018.

Článek

O pozornost se ucházejí Barbora Mochowa, Benny Cristo, Elis Mraz s Čis T, Karelll, Olga Lounová, Pam Rabbit a kapela We All Poop. Jejich písničky spolu s klipy, v nichž se podle zadání mají objevit origami, budou představeny 20. ledna v 8 hodin ráno.

Ten den bude odstartováno hlasování v soutěži, které potrvá do 2. února. O den později bude vyhlášen vítěz, tedy ten, kdo bude Českou republiku reprezentovat v Nizozemsku.

Barbora Mochowa

Barbora Mochowa

Po absolvování konzervatoře pokračovala na Vyšší odborné škole Jaroslava Ježka, obor jazzový zpěv. V roce 2017 se umístila na druhém místě v kategorii Objev roku v anketě Žebřík. Loni se zúčastnila prvního českého songwriting campu, na němž se setkala s producentem Viliamem Bérešem.

Společně napsali píseň True Colors, která byla vybrána do českého národního kola Eurovision Song Contest CZ 2019. S Viliamem Bérešem nyní pracuje na druhé desce, jejíž součástí bude i píseň, se kterou soutěží letos.

Benny Cristo

Ben Cristovao

V roce 2019 vydal své nejnovější EP s názvem Kontakt, které obsahuje šest skladeb. Jeho doposud největšími hity jsou Bomby (24 milionu zhlédnutí na YouTubu), Asio (14 mil.) nebo Padam (24 mil.).

V září 2019 vystupoval v takřka vyprodané O2 areně v Praze před patnácti tisíci lidmi. Koncert se rozhodl zopakovat i v roce 2020. Živě vystupuje se šestičlennou kapelou.

Elis Mraz ft. Čis T

Elis Mraz

Eliška Mrázová alias Elis Mraz je zpěvačka, skladatelka a multiinstrumentalistka. Roku 2014 se dostala do semifinále soutěže Hlas Česko-Slovenska. Zvítězila v anketě Český slavík 2014 v kategorii objev roku. V poslední letech se zabývala skládáním autorských písní, kdy díky spolupráci s agenturou Nemoros dostala příležitost cestovat po světě a spolupracovat s významnými zahraničními autory.

Čis T, jehož předešlé umělecké jméno je Čistychov, je hiphoper z Bratislavy. Nahrávat desky začal kolem roku 1996. Aktivně se podílel na fungování své první kapely L.U.Z.A. a byl zakladatelem a členem sestavy Názov stavby. Vydal třináct studiových alb.

Karelll

Karelll

Karelll je zpěvák, skladatel a hudební producent. Vystudoval songwriting na hudební škole BIMM Institute v Londýně. Studium a celý pobyt v Londýně mu daly zkušenosti, díky kterým se mohl kariérně posouvat hned po ukončení studia.

Dostal možnost věnovat se spolupráci s britskými producenty a skladateli Petem Kirtleym a Andy Murrym. Cílem bylo dostat se na hudební showcase MUSEXPO v Los Angeles, což se podařilo. Jakmile se vrátil z Británie, otevřel si vlastní hudební studio a začal své dosavadní zkušenosti využívat. Momentálně koncertuje s vlastním repertoárem.

Olga Lounová

Olga Lounová

Zpěvačka a skladatelka Olga Lounová má na kontě několik výrazných tuzemských hitů, například skladby Jsem optimista, Protože to nevzdám, Láska v housce, K výškám. Jako první z českých umělců uspěla v americkém žebříčku Billboard, v němž se udržela sedm týdnů.

Na YouTubu má mnoho milionů zhlédnutí a za sebou má patnáct set koncertů. Vydala čtyři desky, absolvovala samostatné koncerty ve Foru Karlín i v Lucerně v Praze.

Pam Rabbit

Pam Rabbit

Zpěvačka, skladatelka a textařka říkající si Pam Rabbit je Češka s arménským původem narozená v Praze. Od mala cítila velkou vášeň k hudbě a tanci a touha tvořit ji přivedla k produkci vlastních hudebních videoklipů.

Je studentkou konzervatoře Jaroslava Ježka. Živí se zpíváním v eventových kapelách a psaním písní pro jiné interprety. Letos vydá své debutové anglické EP, ale rozhodla se vydat i pár singlů v češtině.

We All Poop

We All Poop

Kapela se dala dohromady v daném složení těsně před začátkem národního kola Eurovision Song CZ. Její jádro tvoří zpěvák Jakub Božek, bubeník a kapelník Michal Jiráň, kytarista Šimon Martínek a baskytarista Vojtěch Božek.

V současné chvíli má na kontě jednu písničku, která se probojovala do národního kola Eurovision Song CZ 2020. Pracuje samozřejmě i na dalších.

Historie účastí

Česká republika se finálových kol soutěže Eurovision Song Contest poprvé zúčastnila roku 2007. Reprezentovala ji skupina Kabát. V následujícím roce za ni zpívala Tereza Kerndlová a v roce 2009 Gipsy.cz. V červenci téhož roku Česká televize, která je garantem soutěže u nás, oznámila, že pro následující léta s účastí na soutěži nepočítá.

Teprve v roce 2015 se na ni vrátila. Ten rok nás reprezentovala dvojice Marta Jandová–Václav Noid Bárta. Rok poté Gabriela Gunčíková, v dalším roce Martina Bárta a roku 2018 Mikolas Josef, jenž v Lisabonu skončil na šestém místě. V loňském roce nás v Tel Avivu zastupovala kapela Lake Malawi.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám