Hlavní obsah

Sebevědomý návrat Marka Ztraceného do haly

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Marek Ztracený je fenomén současné tuzemské popové scény. Netřeba se při takovém konstatování řídit názorem na jeho tvorbu, stačí vzít na vědomí, že dokázal již po dvakráte ve dvou po sobě jdoucích dnech dobrovolně příchozími diváky zcela zaplnit pražskou O2 arenu. Poprvé v únoru 2020, podruhé nyní, v půli záři. Ve středu v ní měl první vystoupení, druhé následuje ve čtvrtek.

Foto: Petr Horník, Právo

Marek Ztracený na pódiu v pražské O2 areně. Zpíval, hrál na piano, kytaru i mandolínu.

Článek

Jestliže to loni, v době těsně před nástupem pandemie, bylo tak trochu překvapení, letos, s návratem koncertů do velkých hal, to už taková senzace není. Je to vlastně jen potvrzení již jednou uskutečněného. Marek Ztracený diváky zajímá.

Turné Restart 2021 přesunul ze zimních termínů na pozdně letní, přičemž si na menším, kontaktním a ryze přátelském Tour de léto o prázdninách jen tak mimoděk ověřil, jestli jeho písně a charisma ještě pořád táhnou. Na koncerty restartové série pak přizval i zdravotníky, policisty a hasiče, kteří bojovali s covidem-19 v první linii. Ve středu jich v O2 areně byly mezi patnácti tisícovkami lidí tisíce tři. A zpěvák jim za jejich činnost poděkoval.

Foto: Petr Horník, Právo

Marek Ztracený si koncert užíval.

Rozdíl mezi loňskými koncerty v největší české hale a těmi letošními byl v tom, že Marek Ztracený nabral větší sebevědomí. A není na místě vnímat to negativně. Hned od jeho vstupu na scénu bylo patrné, že přišel hudebník a zpěvák, který si věří, zná své silné stránky, možná trochu přehlíží ty slabé, jimiž jsou především texty, a užívá si každý moment, který před publikem na velké scéně stráví.

Samozřejmě servíroval všechny ty písničky, které si příchozí přáli slyšet. Pozoruhodné přitom je, že jich má dost na to, aby z nich upletl plnohodnotný koncertní program. Diváci zpívali s ním, a když bylo třeba, vyzpívali i hlasově náročný part, který v písni Za sto let předvádí Ewa Farna. Tu skladbu, v jejíž originální verzi má svůj part také, zpíval Ztracený v doprovodu své kapely a samozřejmě lidí v hale.

Foto: Petr Horník, Právo

Marek Ztracený v pražské O2 areně.

Marta Jandová si s ním přišla zapět dvě písničky a při svém pobytu na pódiu prokázala, že jí hlas dobře slouží. Hitůvka Káva a sex byla v živém provedení velmi výbušná, Jandová při ní na pódiu naběhala jistě stovky metrů.

S dívčím smyčcovým kvartetem vystřihl Ztracený i skladbu Ta pravá, kterou před několika lety napsal pro Karla Gotta. Mimochodem, později prostřednictvím písničky Nad Sázavou zavzpomínal i na Františka Nedvěda, dalšího již zesnulého hosta svých minulých koncertů. Ten se ujal role předskokana vystoupení Marka Ztraceného v O2 areně v roce 2020, zatímco Gott byl jeho hostem v pražském Foru Karlín v roce 2017.

Foto: Petr Horník, Právo

Marek Ztracený hrál i pro lidi z první linie.

Vlnění tělem v podání baviče Richarda Genzera ve dvou písních jen potvrdilo, že v této zemi tak nějak platí, že kdo se na scéně pohybem přibližuje tanci, budí ve tvářích diváků přinejmenším vlídný úsměv.

Marek Ztracený na začátku večera řekl, že koncerty ze série Restart 2021 chtějí především bavit, ne soutěžit o to, zda budou v jeho kariéře větší než ty minulé. Z velké části to platilo, a například na zvuku by se dalo jistě ledacos zlepšit.

V součtu měl středeční koncert dost energie na to, aby přítomné diváky roztančil, rozezpíval, rozjásal a zřejmě i přesvědčil, aby příště do největší naší haly na Marka Ztraceného zase přišli.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám