Hlavní obsah

Sebedestruktivní popartové snění milostných dvojic

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Galerie města Kolína připravila výstavu obrazů vytvořených pro toto město a prostorových objektů Ondřeje Kopala Life Size. K vidění je do 18. září. Autor, který studoval u Jiřího Davida, patří mezi tvůrce čerpající inspiraci z moderního malířství druhé poloviny minulého století. Zajímá ho barevnost pop-artu, streetartová symbolika, komiksová zkratka, stejně jako expresivita barevných ploch.

Foto: Jan Šída , Právo

Ondřej Kopal u obrazu Čtyřlístek z roku 2021.

Článek

Hlavním ideovým tématem vystavených pláten jsou ikonické milostné dvojice známé z oblasti divadla, výtvarného umění, mytologie nebo populární hudby.

Akryl na plátně Romeo_Juliet (2021) zpracovává světoznámý příběh lásky shakespearovských milenců pomocí výmluvných totemových znaků. V každém rohu obrazu je jeden, konkrétně rozlomené srdce, Amor, dýka a jed. A uprostřed rudého kruhu se skví prsten s diamantem, který jako by poukazoval na nesmrtelné spojení obou mladých lidí. Láska je silnější než smrt, tak by mohl poučený pozorovatel interpretovat toto dílo.

Plátno John Lennon_Yoko Ono (2020) pracuje s tématem mírového znaku v centru obrazu, zatímco pruhy barev vycházející z něj zase evokují paprsky slunce. A slunce, bylo jak známo, fundamentálním symbolem hippies (například i díky skladbě Here Comes The Sun od The Beatles), ke kterým měly obě osobnosti ideově blízko. Tři šípy v centru obrazu je možné chápat coby odkaz na násilnou Lennonovu smrt v prosinci 1980, ale také na lásku mezi oběma protagonisty.

Láska spojovala dohromady i známé zločinecké duo Bonnie Parkerová a Clyde Barrow, které se ve 20. a 30. letech minulého století pohybovalo po státech USA. Zřejmě proto tvůrce zasadil do centra obrazu Bonnie_Clyde (2020) botu s křídly na kolech. Nepolapitelnost na křídlech lásky, to je hlavní vizuální poselství. A jména obou zločinců napsaná rudou barvou zase připomínají fakt, že oba bandity police doslova rozstřílela.

Ondřej Kopal jako by výtvarně prezentoval barevné sny milenců coby předzvěst tragického finále jejich lásky. Lásky jako protiváhy smrti, která ale přesto nakonec bude triumfovat. To je odměna i trest za riziko jejich sebezničujícího životního stylu.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám