Hlavní obsah

Scorseseho Letec: život mezi Hollywoodem a nebesy

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako vítěz Zlatých glóbů a s jedenácti oscarovými nominacemi včetně nejcennějších za nejlepší film, v režii Martina Scorseseho a s hereckými výkony Leonarda DiCapria a Cate Blanchettové vstupuje tento týden do kin americký film Letec, inspirovaný životem filmového producenta a průkopníka letectví Howarda Hughese.

Foto: archív autora

klip Hranice

Článek

Jako vítěz Zlatých glóbů a s jedenácti oscarovými nominacemi včetně nejcennějších za nejlepší film, v režii Martina Scorseseho a s hereckými výkony Leonarda DiCapria a Cate Blanchettové vstoupí dnes do kin americký film Letec, inspirovaný životem filmového producenta a průkopníka letectví Howarda Hughese.

Když se dvacetiletý osiřelý miliardář rozhodl, že už s ním nikdy nikdo nebude jednat jako s Juniorem, měl k tomu "za zády" pohádkové cifry (pocházející z otcova úspěšného podnikání) a v hlavě předsevzetí stát se nejlepším letcem, nejlepším filmovým producentem a nejlepším golfistou planety.

Budiž řečeno, že s výjimkou třetího se mu to podařilo do značné míry naplnit. Přesto posledních dvacet let života prakticky nevycházel z uzavřenosti světa vlastního, kde ho sužovala těžká duševní choroba, trvalé bolesti z následků letecké havárie a panický strach z bakterií.

Film zachycuje dvacet aktivních let Hughese

Tuto poslední část života však ponechali režisér Martin Scorsese a herec a inspirátor projektu Leonardo DiCaprio její tajemnosti. Soustředili se na dvacet nejproduktivnějších let v životě muže, jenž střídavě stoupal k nebesům a propadal se do hlubin, který miloval ženy, filmy a letadla a nenáviděl svou částečnou hluchotu, každičké smítko a také každého, kdo mu zkoušel tvrdit, že něco nejde.

Počínaje přetočením hotového a na tehdejší poměry už tak příšerně drahého filmu Pekelní andělé na zvukovou verzi a konče sestrojením obřího hydroplánu, který sice jen na chvíli a pouze jedenkrát, ale přece jen nakonec vzlétl.

Je to úchvatný životní příběh a Scorsese v něm nic neponechal nevyužité a ještě přidal mnoho navíc v podobě zobecňující úvahy o realitě a pomíjivostech života.

Prakticky vše z toho, čeho Hughes dosáhl, bylo překonáno: částka 4 milióny dolarů, která udělala z Pekelných andělů v roce 1930 nejdražší film všech dob, se dnes jeví směšná stejně jako cenzurní potíže, jež měl s dalšími filmy a stejně jako jeho tehdejší rychlostní rekordy v aviatice. Přesto je to příběh, který strhne nejen silou osobnosti Howarda Hughese a jeho osudem, ale zároveň atraktivitou oborů, do nichž zasáhl a nemalou měrou je ovlivnil.

Zlaté éra filmu a letectví

Třicátá a čtyřicátá léta jsou v Hollywoodu érou, v níž potkáte Katharine Hepburnovou, Avu Gardnerovou a další hvězdy, jež byly Hughesovými milenkami, stejně jako Louise B. Mayera, jenž stál v čele studia MGM, či Errola Flynna, který v těch časech proslul co Pán sedmi moří... Neméně lákavý je svět tehdejších letadel, která i zásluhou Hughese odhodila dvě z dosavadních čtyř křídel, vystoupala vysoko nad mraky a začala se prosazovat jako prostředek masové dopravy.

To vše diváci Letce prožijí pod skvostnou režijní taktovkou Scorseseho, jenž dokázal z části Hughesova života vystavět dramatický příběh s jasným podtextem pátrání po smyslu života. Svou lásku k filmu a jeho dokonalou znalost vtělil do pečlivě aranžovaných dobových scén, kde kamera zabírá židličky se jmény Grant či Cukor a kde muž, jenž se v oblacích dokázal s kamerou v ruce jako pilot a režisér zároveň vyhýbat okolním letadlům, klopýtá a plaše mrká před blesky fotoreportérů. Neméně skvostně a efektně jsou natočeny i všechny letecké scény včetně velké havárie, která stála Hughese bezmála život.

Životní role DiCapria

DiCaprio si Letcem splnil přání vytvořit na plátně už nikoliv pouze milovníka, ale velkou dramatickou postavu - a podařilo se mu to v míře až nečekané. Howard Hughes je v jeho podání skutečně složitý, nejednoznačný charakter - egocentrický, velikášský, nesnášenlivý vůči všem, kdo neplní jeho rozkazy či touhy, ale zároveň okouzlující tak, že mu nelze odolat. Brilantní výkon podává po jeho boku Cate Blanchettová - ač není Katherine Hepburnové moc podobná, hraje ji s nevídanou přesvědčivostí.

Žena, jež vždycky nosila kalhoty a na odiv stavěla svou modernost, velká herečka, která ani uvnitř své snobské rodiny nepřestávala hrát, partnerka, která byla po boku Hughese stejně halasně nadšená z nočního letu jako tiše nešťastná z jeho běsů, ožívá v podání Blanchettové jako silná osobnost i velká umělkyně. A ocenění zaslouží i výkony Alana Aldy, Aleka Baldwina, Johna C. Reillyho i některých dalších.

Letec, USA 2004

Letec, USA 2004 Režie: Martin Scorsese, scénář: John Logan, kamera: Robert Richardson, hrají: Leonardo DiCaprio, Cate Blanchettová, Kate Backinsaleová, Alan Alda, Alec Baldwin, John C. Reilly a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám