Hlavní obsah

Vychází nový Salon: Václav Bělohradský proti Evropě filosofů

Právo, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co všechno najdete ve čtvrteční příloze deníku Právo Salon?

Foto: SALON, Právo

Salon ze 12. ledna 2023

Článek

● Esej filosofa Václava Bělohradského kriticky ohledávající evropský věk filosofie; jsou lidská práva naší „poslední utopií“, proč je víra v jedinečnou roli evropské kultury toxickým narativem co je naším úkolem ve „věku poevropském“ – vytvoříme nový příběh dávající sbohem krvavému věku disjunkce „my“ versus „oni“?

● Rozhovor se spisovatelkou Zuzanou Kultánovou nad jejím románem Zpíváš, jako bys plakala; jak by měla vypadat literární reflexe devadesátých let a co by spisovatelům pomohlo rozšířit prostor ke psaní, tak aby snáze vznikaly knihy dotýkající se současnosti a jejích problémů?

Foto: Barbora Maršíček Votavová

Zuzana Kultánová

● Recenzi Evy Klíčové na oceňovaný román Douglase Stuarta Shuggie Bain; jak se autorovi v jeho „emancipační autofikci“, zachycující příběh matky alkoholičky a homosexuálního syna na glasgowském předměstí v osmdesátých letech, podařilo zachytit také současné krize strukturálně upadajících regionů?

● Sloupek Kláry Vlasákové o knize novinářky Matildy Voss Gustavssonové Klub, věnované sexuálním skandálu, který otřásl švédskou kulturní scénou a zasahoval až do Švédské akademie, udělující Nobelovy ceny za literaturu; proč jsou společensky nebezpečné piedestaly, jež jsou tak vysoké, že na ně nelze dohlédnout?

● Krátké glosy o nových knihách; jsou to Deníky Karla Teigeho z let 1912–1925, Pět her Josefa Topola a básnická sbírka Pavla Novotného Procedura

● Pozvánku na uvedení knižního rozhovoru Petra Fischera s filosofem Miroslavem Petříčkem Všichni umřete, které se uskuteční 23. ledna v pražské Knihovně Václava Havla

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám