Hlavní obsah

Vychází nový Salon: Co lidstvu přinese příští doba ledová?

Právo, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co všechno najdete ve čtvrteční příloze deníku Právo Salon?

Foto: SALON, Právo

Salon z 18. srpna 2022

Článek

● Rozhovor s archeologem, geologem a antropologem Petrem Šídou o minulosti i budoucnosti lidstva a evoluci lidského přizpůsobování; proč začal antropocén už v pravěku, jaké dlouhodobé vyhlídky nám dává blížící se doba ledová, jak s ní souvisí současné sucho a do jaké míry má lidstvo moc nad vlastním vývojem?

● Nový díl cyklu literárních reportáží České bolesti: prozaik a básník Martin Reiner píše o „gentrifikaci brněnského Bronxu“; proč je podle autora absurdní představa proměny této donedávna sociálně vyloučené lokality ve čtvrť plnou milionářů „s bezohlednou touhou po sójovém latté“ a jaká pozitiva s sebou současný vývoj brněnského Bronxu přináší?

Foto: Nikola Logosová

Nikola Logosová: O strašlivé gentrifikaci brněnského Bronxu I., srpen 2022, exkluzivně pro Salon

● Text Petra Fischera o mediálním působení filosofky Anny Hogenové; proč by měl filosof umět odmítat dotazy novinářů, jak se s rolí „veřejného mudrce“ vyrovnali Sókratés, Miroslav Petříček či fotbalový trenér Jürgen Klopp – a proč si Hogenová vedle kritiky za své „vzletné heideggerizování“ zaslouží i naše díky?

● Sloupek Štefana Švece o Františku Ferdinandovi d’Este, který za svůj život skolil 274 889 zvířat a vášnivě zabíjel kance, srnce, medvědy, vydry, tchoře, krocany, sovy, tygry, slony, ptáky emu, veverky či dikobrazy – až ho 28. června 1914 dostihla jeho karma

● Krátké glosy o dvou nových překladových knihách; jsou to Zápisky o smutku od Chimamandy Ngozi Adichieové a Zakřivený čas v Kremži od Claudia Magrise

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám