Hlavní obsah

Štefan Švec: Svoboda slona

Právo, Štefan Švec, SALON

Se svobodou slova je to jako s každým ideálem. Zaklíná se jí kdekdo, vážně to s ní myslí málokdo a do důsledku nefunguje nikde. Zajímavě to ukázala kauza nedávného zrušení a obnovení facebookové stránky Islám v České republice nechceme.

Foto: Petr Horník, Právo

Štefan Švec

Článek

Svoboda slova je jenom ideál, jenže ideál je důležitý. Dá se k němu směřovat, táhne lidi. Díky nesplnitelnému ideálu všeobsáhlé lásky se křesťanství rozmohlo po světě, díky ideálům rovnosti, volnosti a bratrství se z Evropy a z USA staly politicky, kulturně, ekonomicky i vědecky nejúspěšnější části planety. Koneckonců česká společnost právě pochcípává na to, že nemá nic, co by ji táhlo.

Ideál svobody slova pluje euroatlantickou civilizací už stovky let. Vždycky to ale byla svoboda jen pro některé. Celé dějiny médií, písemnictví a umění obecně by se daly popsat jako historie překážek v přístupu ke svobodě slova. Moci psát do novin, vydávat knížky, dostat se do televize nebylo jen tak. Museli jste ukázat přinejmenším kvalifikaci, v horším případě i loajalitu. Ke slovu se dostal málokdo.

Internet všechno změnil. Veřejný hlas se stal majetkem lidu. Skutečného lidu, ne toho, kterým se vždycky zaklínali politici. A ozvaly se názory, které by se dřív nikdo neodvážil vyslovit. Blbci, ukřivděnci. Pologramotné nuly plné nenávisti zjistily, že nejsou na světě samy, ba že je jich plno, a zdrcly se do skupinek. Jejich posedlé vize se začínají brát vážně. Kandidáti ve volbách je drbou pod bradou, média jim potvrzují jejich svět, aby prodala reklamu. Jednou z takových skupinek byla i ta zrušená, měla 65 000 příznivců. Nebylo na ní špatně, že byla proti islámu, ale že se v ní schvalovalo zabíjení muslimů. Mimo jiné.

Vždycky, když má ideál sklony stát se skutečným, projde krizí. Západní svoboda slova je teď zase jednou v šoku z toho, že nahlas zní názory nenávistné, násilné, hloupé, fundamentalistické, nevzdělané, komunistické, fašistické, sprosté a nebezpečné. Že se poslouchají a stávají hlavním proudem. Kdekdo se polekal. Nevíme, jak s tím zacházet, i Facebook ruší a obnovuje stránky bez hlavy a paty. Jsou lidé, kteří už vyzývají i k zablokování blogů vůdčích členů skupiny Islám v České republice nechceme. No jo, jenže kde pak se zakazováním skončíme? A opravdu je užitečné věřit v to, že když nám hnusné názory zmizí z dohledu, přestanou existovat?

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: Zrušili jsme nevinnost

V Českém rozhlase běhával pořad jménem Děti vám to řeknou. Školáci v něm odpovídali na otázky z aktuálních zpráv, většinou neuměle papouškovali názory svých...

Štefan Švec: Umění nesouhlasit

Promiňte, že ještě otravujeme s Chomským. Skoro každý už o něm něco řekl, ještě nedávno se člověk bál otevřít mikrovlnku, aby i ona neměla názor na utrpení...

Výběr článků

Načítám