Hlavní obsah

Štefan Švec: Svět je v pořádku

Právo, Štefan Švec, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říct něco takového je dneska sice společensky nepřijatelné, je to kacířství větší než tvrzení, že Hitler miloval štěňátka, ale nemůžu si pomoct. Aspoň někde je svět v pořádku. V literárních časopisech. Literární časopisy jsou totiž čím dál lepší. Ajestli vás internet už stihl zkazit tak, že každou takovou větu čtete rovnou jako ironickou, tak tentokrát to ironie není.

Foto: Petr Horník, Právo

Štefan Švec

Článek

Když před pár měsíci Tvar přebíral šéfredaktor Adam Borzič, dost jsem se bál. Bůhví odkud nastrčený panbásník, známý zatím hlavně nechtěně vtipným patosem. Video z Youtube, ve kterém recituje svou báseň o Bradleym Manningovi, se v literárních kruzích stalo oblíbeným večerním povyražením, když zábava stála. Jenže Tvar se pod Borzičem změnil v živý a otevřený časopis, který je místy i radost číst. I tradiční autoři jako by ožili, celostránkové recenze Svatavy Antošové jsou fantastické a články Pavla Janouška ještě zostřily hrot. Některé rozhovory jsou skvělé, jiné strašlivé, ale ty jsou zas strašlivé tak, že člověka až baví to číst. Tvar se holt snaží mapovat literaturu vcelku, včetně samožerných blbů.

Když přebíral Psí víno Ondřej Buddeus, taky to bylo o strach. Buddeus je chytrý mladý básník s vyhraněnou poetikou, jasnými názory a velkými ambicemi. Ato je dost hrozivá kombinace. Jenže Psí víno změnilo formát, ještě víc se otevřelo různým poetikám, pěstuje překlady z ciziny a stejně jako u Tvaru se člověk může těšit, že ho otevře. V jednom čísle se najdou i tři až čtyři noví skvělí básníci, což je na literární časopis fakt hodně.

Tvar a Psí víno zdaleka nejsou jediné. A2 bojuje své ideové boje i u literatury čím dál tvořivěji a stává se z ní i v hlavním proudu respektované a citované médium. I Host se pravděpodobně docela dá číst, i když mu nechci dělat reklamu, protože mi ho nikdo z těch nadutých brnocentristů nenosí zadarmo. A pokaždé znovu jsem u vytržení z toho, že u nás vychází něco tak dobrého, jako je Pandora.

Jasně, ne všechno je v literárních magazínech ještě dokonalé. Ale ve většině věcí v životě není důležitý stav, ale směr. Tendence. A ta u těchhle časopisů stoupá. Přeju jim do nového roku, ať to vydrží.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: Hetero Pride

Divím se, že ještě nikdo nezavedl Úřad na ochranu práv většin. Zatímco menšiny se někde promenují co týden, většina si musí připadat neviditelná. Odstrčená....

Štefan Švec: Investice do revoluce

Na knížkách se dá nadrbat majlant. Kdyby to tak nebylo, neměli bychom v Praze metro plné reklam nakladatelů. Každý druhý plakát na eskalátorech láká lidi na...

Štefan Švec: Literatura nemá morálku

George Orwell (nebo kdo) v jednom ze svých esejů řeší, jestli bychom dovolili Shakespearovi prznit panny ve Westminsterské katedrále, pokud by díky tomu napsal...

Výběr článků

Načítám