Hlavní obsah

Sloupek Štefana Švece: Jak přežít v karanténě

Právo, Štefan Švec, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať už s dětmi, kašlíkem, se smrtelným virem, či čistě z paniky, řada z nás stráví některé z následujících týdnů doma. Jak tento nezvykle darovaný čas využít, poradí následující řádky v řádně očíslovaných bodech.

Foto: Alfredo Falcone, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

1. Předejděte existenciální krizi. Mnozí z nás, důležitých kancelářských lidí, překvapeně zjistí, že naše práce nikomu nechybí. Pokud nejsme doktoři, instalatérky, uklízeči, topičky v krematoriu nebo něco podobně užitečného, dost možná si poprvé v životě uvědomíme, že nás ve skutečnosti nikdo nepotřebuje. Že naše zaměstnání existuje jen proto, abychom se měli čím zabavit a nedělali vylomeniny. Zoufalství, pramenící z tohoto poznání, neutápějte v drogách. Nepokoušejte se měnit svůj životní program a vrhat se do zachraňování diskriminovaných tuleňátek v Grónsku. Smiřte se se svou zbytečností a užijte si, že na vás nic důležitého nezávisí. You are free!

2. Jakmile přijmete svou bezvýznamnost, přečtěte si Hledání ztraceného času. Nikdy jindy už to neuděláte, na další epidemii můžeme čekat i desetiletí. Těch sedm obsáhlých dílů vás spoustakrát odradilo, ale teď je čas vstoupit do moře a nechat se pohltit. Proust je od první do poslední stránky báječný a jeho četba vám dá něco, co žádná na světě. Znovu prožijete věci, na které jste dávno zapomněli.

Naučíte se luštit nezřetelné záchvěvy smyslových vzpomínek a dostanete zpátky několik odložených životů. (Pozor, nenechte se svést a neotvírejte Joyceova Odyssea! To je opravdová nuda.)

Foto: Milan Malíček, Právo

Štefan Švec (1978) je publicista a kritik.

3. Vymyslete si vlastní náboženství. Není vhodnější doby stát se duchovním vůdcem než čas očekávání apokalypsy. Stvořte si přesně takového boha/ bohy/energii/duchovní rizóma, které byste chtěli, aby existovalo. Naslouchejte mu, jako by k vám mluvil/mluvilo/mluvila, a propůjčte jí svůj hlas. Když ji/je/ho budete brát dostatečně vážně, nakonec přitáhnete dost zmatených lidí, kteří ve vás najdou citovou kotvu. Společně pak prožijete bohatý život naplněný smyslem, mesiášskými komplexy a sexuálním zneužíváním.

4. Vyřiďte maily, roztřiďte fotky, seřaďte si poznámky, dopište román, ukliďte stůl, vyhoďte zbytečné věci, doražte resty, zavolejte blízkým, zamalujte skvrny na zdi, vyměňte žárovku, zaštupujte fusekle a užijte si poprvé a naposled v životě pocit, že máte všechno hotovo. Pocit, po kterém jste tak dlouho toužili, o kterém jste snili. Prázdno, jež se vynoří, dá za pravdu slovům mystika Eduarda Tomáše, že v žádné z věcí tohoto světa nelze nalézt trvalého štěstí. S tímto poznáním se po konci epidemie radostně vrátíte do nekonečných krysích dostihů, protože budete vědět, že je to jedno.

Reklama

Související témata:

Související články

Sloupek Štefana Švece: Krize mužství?

Od rané puberty, kdy mi vyrostly chlupy na nečekaných místech, mě společnost přesvědčuje, že my muži jsme v krizi. Přišli jsme prý o tradiční role, ztratili...

Sloupek Štefana Švece: Zničte je láskou

Velvyslanectví Ruské federace doposud sídlilo na náměstí Pod Kaštany. Odteď bude, aniž by přestěhovalo jedinou Putinovu bustičku, sídlit na náměstí Borise...

Výběr článků

Načítám