Hlavní obsah

Sloupek Štefana Švece: Lepší lidi

Právo, Štefan Švec, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konečně vím, kde bychom měli všichni žít. Není to Liberland, nejsou to Bahamy ani SpaceX na Marsu, kde bude moci každý obyvatel za odměnu sledovat ranní sprchování Elona Muska. Je to LinkedIn.

Foto: Milan Malíček, Právo

Štefan Švec (1978) je publicista a kritik.

Článek

Krásný svět sociální sítě LinkedIn jsem objevil náhodou a už z něj nevylezu. Síť profesionálů v libovolném kancelářském oboru je místo plné úspěchu, motivace a středního managementu. Život je v něm mnohem lesklejší než v šedivé, třírozměrné městské krajině. Na LinkedInu je každý přinejmenším specialista, obvykle ale spíš Executive, Co-founder nebo Head of něco, co zní jako název bistra na Letné. Nikdo tu není nezaměstnaný, spousta lidí je zato otevřená novým příležitostem.

Na LinkedInu se nevedou kulturní války, protože zde nikdo nemá pohlaví ani rasu. Místo penisu objevíte Doporučení, místo vaginy Dosažené cíle. Není důvod, proč by tu kohokoli mělo zajímat rabování v USA nebo mizení disidentů v Číně. Vždyť se odehrává konference o digitální transformaci leadershipu!

Elita LinkedInu se pozná podle toho, že pohrdá anglickými názvy pozic a pojmenovává se co nejprostěji česky. Majitel miliardového kedlubnového impéria si napíše ke jménu „zelinář“, šéfka skupiny mezinárodních škol „máma a učitelka“. Ten, kdo se prodávat nemusí, prodává to, že se neprodává.

Králičí nory sociálních sítí. Rozhovor s kybernetikem a filosofem Janem Romportlem

SALON

Nejradši mám na LinkedInu soukromé zprávy. Síť, která v základu slouží jako přehlídka životopisů na steroidech, trpí nedostatkem komunikace mezi uživateli. Kdykoli se přihlásíte, abyste sdíleli nudný článek z oboru v naději, že si ho někdo všimne a nabídne vám lepší job, vytasí LinkedIn pár možností, komu napsat. A rovnou ty zprávy předepíše, abyste s nimi neměli práci. „Pogratulujte uživateli Bohumír k pracovnímu výročí: Gratuluji, Bohumír!“

Nikdy neprošvihnu příležitost tyhle zprávy poslat. Okouzluje mě zoufalství, v němž se Bohumír ocitne, až si dvěstěkrát přečte „Gratuluji, Bohumír!“ a dojde mu, že nikomu nestojí ani za to, aby na konec připsal „e“.

Tak jako v Teletubbies neexistuje smrt a v Marku Ebenovi hřích, na LinkedInu nenajdete neúspěch. Dokonce ani ironii ne. Svět, kde každý dělá svou práci rád, dobře a se skvělými výsledky, vás pohltí. Promění vás v optimistickou bytost, nabuzenou změnit sebe sama a připravenou ke koučinku, mentoringu i spankingu. Není důvod odolávat.

Reklama

Související témata:

Související články

Sloupek Štefana Švece: Pošťák Prd o covidu

Málokdo mě může podezírat z lásky k youtuberům. Vadí mi hlavně proto, že obsadili YouTube. Kdyby tam nebyli a šveholili si svoje narcistní brepty doma do zdi,...

Sloupek Štefana Švece: Pravdy, které neplatí

Baví se se mnou – což mě těší – lidé z různých krajů. Nejenom geografických, byť pro ty z Vysočiny mám zvláštní slabost. Především z krajů názorových, co...

Výběr článků

Načítám