Hlavní obsah

Sloupek Štefana Švece: Jen ať se to mele

Právo, Štefan Švec, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

30. června dostaly děti vysvědčení. Některé přinesly domů i obrázky, které ve školách malovaly. Taky slavní čeští výtvarníci přinesli obrázky. Do Veletržního paláce, kde protestovali proti vedení Národní galerie. Obrázky postavili ke zdi, řekli své a zase odešli, přičemž některá díla u zdi nechali.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zleva Jiří David, František Skála a Jaroslav Róna při protestu v Národní galerii

Článek

Mrzí mě, že jsme s dětmi nešli kolem. Přibral bych ke školním malůvkám ty, co zůstaly bezprizorní ve Veletržáku, a přiměřeně bychom zbohatli. Takhle musím ke zbohatnutí psát sloupek o tom, co měl ten umělecký protest znamenat. A to je fakt těžké říct.

Četl jsem prohlášení protestujících, viděl reportáž o akci v televizi, přelouskal kritický článek kunsthistoričky Mileny Bartlové v A2larmu, reakci protestujícího výtvarníka Jiřího Davida i různé rozbory a spory na webu. Zmatek ale nezmizel.

Akce umělců chtěla upozornit na zmrtvění Národní galerie pod vedením Alicji Knastové. Ta přitom instituci šéfuje teprve pár měsíců a většinu jejího působení vyplnil lockdown. Vyčítat jí teď, že galerie nežije plnohodnotným výstavním hemžením, vypadá účelově.

Bez skandálu to nemá cenu. František Skála o politickém umění

SALON

V pozadí protestu je přitom pořád ještě cítit reakce na politicky motivované odvolání bývalého ředitele Jiřího Fajta. To je v pořádku, jen se to klidně může říct naplno. Místo toho výtvarníci nezvládli situaci, kdy je ředitelka v galerii čekala a nachystala jim na jejich práce stojany. Odmítli s ní diskutovat, což vždy působí špatně, a do médií se jako nejsilnější dostala zpráva, že František Skála vyzval anglicky hovořící Polku Knastovou, ať mluví česky. To podnítilo jednoho bláznivého poslance k výroku, že by galerii měl vést Čech. Komunikační katastrofa.

Foto: Milan Malíček, Právo

Štefan Švec (1978) je publicista a kritik.

Byl jsem v pokušení vyzvat výtvarníky, ať si příště najmou někoho z marketingu, aby jim s akcí pomohl. NG komunikační oddělení má, takže z hrozícího průšvihu vyšla vítězně – ředitelka se chovala vstřícně, vypadala jako oběť a zveřejnila prohlášení, že je pořád otevřená dialogu.

Nakonec ale výtvarníkům nic doporučovat nebudu. Humbuk se jim povedlo způsobit velký, a až se přežene první vlna reakcí, která je vždy z principu povrchnější, možná se díky nim začne veřejnost zajímat o důležité věci: O to, kam má Národní galerie mířit a jak se jí to daří. O to, jak je možné, že ředitel tak důležité instituce může být odvolán na základě neskrývané osobní msty prezidenta a za bůhvíjaký politický handl. O to, jak se má NG podílet na státní podpoře živého výtvarného umění a jak má stát toto umění podporovat celkově. O to, proč je kultura u nás obecně podfinancovaná a jak to napravit. A v neposlední řadě o to, neměla-li by se ředitelka tak významné celonárodní instituce opravdu naučit česky bez ohledu na to, jaké národnosti je.

Reklama

Související témata:

Související články

Sloupek Štefana Švece: Miluj svého nepřítele

Buď to byl Chesterton, nebo jiný chytrý katolík, každopádně měl pravdu. Všiml si, že mnohem více lidí odradí od církve špatní faráři než ateistická propaganda....

Sloupek Štefana Švece: Vzali jsme jim život

Zemana volili staří, říká se. I Babiše volí a budou volit staří. Dokonce nějaké průzkumy na to jsou. Samozřejmě, nedá se to brát plošně. Všichni známe pět nebo...

Sloupek Štefana Švece: Definice ženy

Jak směšné nám dnes připadají středověké hádky o to, kolik andělů se vejde na špičku jehly! Jak zvláštní nám dnes přijdou časy, kdy se celé armády zabíjely...

Výběr článků

Načítám