Hlavní obsah

Sloupek Apoleny Rychlíkové: Cesta z města

Právo, Apolena Rychlíková, SALON

Během nekonečných lockdownových dní snad neexistuje lepší zábava než brouzdat inzeráty na chaty a chalupy. Takřka každá ruina bez vody a elektřiny má dnes cenu zlata a realitní makléři prohlašují, že na jednu nabídku se jim zuřivě hlásí desítky zájemců. Vyhladovělým lidem, kteří už více než rok tráví čas převážně doma, připadá i bouda v chatařské kolonii jako vilka na Riviéře.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Především rodiny s dětmi zavřené v městských bytech prožívají složité období, možností, jak aktivně odpočívat, je omezený počet. Parky jsou v posledních měsících přeplněné, a mnozí je proto vnímají z hlediska nákazy jako nebezpečné. Vidina vlastního ráje ukrytého někde „za vodou v rákosí“ je uklidňující sama o sobě.

V minulosti se o Čechoslovácích trochu hanlivě říkalo, že jsou národem chatařů a chalupářů. Že prý se z Husákova „tři plus jedna“ jezdí uzavírat před realitou komunistického režimu do zahrádkářských kolonií, na venkov, do přírody. Tam pečují o své drobné, povolené majetky a nemusejí se konfrontovat s ničím okolo. Vznikla tak figura kutilů s pájkou, kteří posedávají s lahváčem na zahradách a všechno ostatní je jim jedno.

Sloupek Apoleny Rychlíkové: Vakcíny jen pro některé?

SALON

Byla to do jisté míry pravda – nicméně samotný apel na odpočinek a zdravou rekreaci v přírodě byl vlastní už první republice. Ta mimochodem dbala o zdravý životní styl i ve městech: podporou občanských sportovišť nebo plováren. Bylo totiž jasné, že z koloběhu práce a povinností je dobré umět na chvíli vyskočit a pohyb na čerstvém vzduchu byl brán jako ideální varianta.

Jsou to právě ceny rekreačních objektů, chalup a chat, které během minulého koronavirového roku raketově vzrostly. V některých žádaných oblastech až o 70 procent. O tyto nemovitosti je dnes takový zájem, že je někteří majitelé raději krátkodobě pronajímají – je to pro ně výhodnější. Vedle toho klesá počet nabídek: zatímco před pandemií jich bylo přes dva tisíce, dnes je na trhu k mání zhruba devět set chat nebo chalup.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Apolena Rychlíková (1989) je dokumentaristka a publicistka.

Vzhledem k tomu, že pandemie stále nekončí, poptávka neutichá. Dá se proto předpokládat, že ceny dál porostou a vlastnit chatu nebo chalupu bude brzo exkluzivní záležitost. A tak zatímco ještě před časem bylo tradiční české chataření spíše vysmívaným koníčkem, dnes se majitelé rekreačních objektů řadí ke šťastlivcům doby.

Přejme jim to – my ostatní můžeme jen doufat, že se brzy bude dát pořádně cestovat a rekreovat minimálně uvnitř republiky a po tom deprimujícím roce se dočkáme zaslouženého oddechu někde mimo stěny městských bytů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám