Hlavní obsah

Příběhy ostré jako brusle. Karel Veselý nad grafickým románem Essex County

Právo, Karel Veselý, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 2011 vyhlásila televizní stanice CBC anketu o nejdůležitější kanadský román dekády a do finálového kola nominovala pět knih. V užším výběru se nečekaně ocitla i komiksová trilogie Essex County Jeffa Lemireho, což odstartovalo vzrušené debaty o tom, jestli lze vůbec grafický román srovnávat s díly velké literatury.

Foto: Paseka

Jeff Lemire: Essex County

Článek

Trilogie vydaná souborně v roce 2009 nakonec s obrovskou převahou vyhrála hlasování čtenářů na internetu a také konzervativní televizní porotci, kteří byli původně velmi skeptičtí ohledně uměleckých kvalit komiksu, museli uznat, že jde o výjimečné dílo bez ohledu na médium.

Nyní různými komiksovými cenami ověnčené Essex County vychází v nakladatelství Paseka v jednom objemném svazku v překladu Martiny Knápkové. Civilní příběhy postav z nehostinného kanadského venkova dokazují nevídanou sílu spojení komiksového média a vážných témat, jako je osamění, smrt nebo odcizení.

Sirotek Lester má bujnou fantazií, miluje komiksy a chtěl by se stát malířem, ale žije v kanadském zapadákově na farmě svého strýce, s nímž složitě vychází. Bratři Lou a Vince LeBoeufové spolu v padesátých letech hráli v hokejovém týmu druhé ligy, ale navěky je rozdělila jedna nešťastná noc. Ošetřovatelka Anne se na venkově stará o přestárlé lidi a pozoruje jejich poslední dny. To jsou hlavní hrdinové tří povídek, které tvoří grafický román Essex County pojmenovaný podle převážně rurálního ontarijského okrsku. Život je tady i dnes stejně jednoduchý a současně drsný, jako byl před padesáti nebo sto padesáti lety, a je určovaný rytmy přírody i rytmy lidskými – koloběh života a smrti je neúprosný, všechno mezi tím je dílem náhody a špatných či dobrých rozhodnutí. Naštěstí se u toho aspoň dá dívat na hokej.

„Hokej vystihuje podstatu kanadské zkušenosti v Novém světě. V zemi, kde vládne neúprosná a nehostinná zima, představuje naději na přežití a utvrzuje nás v tom, že nás neudolá ani onen vražedný mráz,“ cituje autor humoristu Stephena Leacocka a kanadský národní sport hraje v románu důležitou roli jako spojnice všech příběhů.

Jejich hrdinové jsou neústupní paličáci, kteří před světem musí něco skrývat. Ať už je to citlivé nitro, nebo tajnosti, které se zdají být dávnou minulostí, ale stejně ovlivňují jejich současný život. „Jsou věci, které se v nás zakoření hlouběji než vzpomínky. Věci, které nejde zkrátka zapomenout,“ povzdychne si v druhé povídce Přízraky bývalý hokejista Lou, který se v Torontu propadá do čím dál větší izolace způsobené neléčenými problémy se sluchem. Stejnou měrou je ale za tím i neschopnost vyrovnat se s vlastním prohřeškem – kdysi se vyspal s přítelkyní svého bratra, což ho následně oddělilo od jeho rodiny, která zůstala žít na vesnici. O několik desítek kilometrů dál malý Lester poprvé v životě potká někoho, kdo by mohl být jeho přítelem, ale záhadný muž rybařící u řeky, který se zajímá o jeho komiksy, mu patří do života víc, než tuší.

Foto: Paseka

Z grafického románu Jeffa Lemireho Essex County

Styl autorovy kresby je zvláštně roztřesený, záměrně undergroundově nedokonalý, někdy až skečovitý a skvěle se hodí ke snovým, fantazijním pasážím, v nichž si Lester představuje invazi mimozemšťanů, nebo k momentům, kdy stařík Lou definitivně ztrácí kontakt s realitou. Součástí grafického románu jsou ale také dopisy, výstřižky z novin nebo Lesterovy dětsky naivní komiksy s Kapitánem Kanadou, vizuální střípky, které dotvářejí mozaiku životních peripetií postav Essex County.

Oběť a zrada

Jejich okamžiky prozření nebo sebereflexe umí Lemire zachytit se vzácnou citlivostí, bez patosu. Čtenář si možná vzpomene na podobně civilní komiksovou klasiku Pod dekou Craiga Thompsona odehrávající se v chladném Wisconsinu na druhé straně kanadsko-amerických hranic. Autorovi svědčí i velkorysý rozsah jednotlivých povídek, v nichž může pečlivě budovat atmosféru příběhu. Jistá zkratkovitost je naopak minusem krátkých „bonusových“ povídek vyprávějících o dalších členech rodiny LeBoeufů, které jsou umístěné na konci knihy.

Osudy hrdinů Essex County jsou propojené a povídky vzájemně doříkávají některá nevyřčená fakta, a tak je potřeba číst pozorně. Témata oběti a zrady se protínají napříč dekádami a staletími a spoluvytvářejí síť navzájem se ovlivňujících lidských bytostí, které by bez sebe nemohly přežít. Jako když spolu v poslední povídce putují nehostinnou krajinou kanadských lesů praděda bratrů LeBoeufových a prababička ošetřovatelky Anne a nebýt toho, že si pomůžou, nejspíš by se nikdo z dalších hrdinů knihy ani nenarodil.

Essex County Jeffa Lemireho je rodinná kronika na první pohled docela obyčejných lidských příběhů, které ale spolu daly dohromady neobyčejný komiks.

Reklama

Související témata:

Související články

Nad knihou: Komiks prostě není literatura

V polovině září ohlásil nakladatel Joachim Dvořák na Facebooku, že komiksová adaptace Kafkova románu Zámek se už tiskne. Vzápětí na stejné sociální síti vznikl...

Výběr článků

Načítám