Hlavní obsah

Marek Toman: Dveře, jimiž se neprochází

Právo, Marek Toman, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To místo vyvolává zvláštní dojem. Tvoří ho několik schodů, ozdobná mříž a sousoší – zobrazení toho, co se tady kdysi stalo. Zpodobnění vraždy, která znamenala jeden z počátků české státnosti a identity. Sousoší představuje muže usmrcovaného před kostelními dveřmi, svatého Václava.

Foto: Jan Rychetský, ČTK

Bazilika svatého Václava ve Staré Boleslavi

Článek

Nachází se na údajném místě jeho smrti, v bazilice svatého Václava ve Staré Boleslavi. Pokud návštěvník vstoupí do kostelní krypty, před níž je toto sousoší umístěno, ocitne se v někdejším románském kostelíku svatého Kosmy a Damiána, v němž se Václav chtěl ukrýt. A uvidí dveře, o které jde, z druhé strany, i tady zahrazené – ozdobným plůtkem, kamennou deskou… a snad ho zasáhne podivná symbolika toho místa.

Jsou to dveře, jimiž se neprochází. Je to hranice, která by měla být prostupná, ale není. Václav tento práh už zaživa nepřekročil. Překonal ho až později, kdy byl v kostelíku pohřben. Neprostupné dveře mluví o fatálním následku rodinného sváru, o bratrovraždě – a o duchovním výsledku tohoto zločinu. Ilustrují rozdělení společnosti na dva nesmiřitelné tábory. Na stoupence smíření – a soupeření, řekněme. Tolerance – a nátlaku. Pochopení – a neporozumění. Vyprávějí o příběhu, který musel dopadnout špatně. Mluví o vině, o odpuštění… a o symbolických dveřích, jimiž se vstupuje do věčnosti.

Někdejší kostelík svatého Kosmy a Damiána je malý, jeho románské sloupy jsou opracované každý trochu jinak. Ozdobný plůtek před Václavovými dveřmi ovíjejí trikolóry. Všechno to působí komorně, prostě a zásadně zároveň. Jako by se tu naznačovalo, jak se u nás dějí dějiny. Prostřednictvím jedinců, jejich osobních dispozic, na vzdálenost ruky – nebo meče.

Foto: Petr Horník, Právo

Marek Toman

Bazilika svatého Václava zaklenuje původní kostelík, ale i z ní vyzařuje podivně nejednoznačný dojem. Byla ostatně mnohokrát poškozena a její vybavení pochází z jiných kostelů. Místo tak významné pro Čechy se obejde bez informačních cedulí, ani na staroboleslavském náměstí na ně nic neupozorňuje – zato v něm celoročně provádějí ochotné průvodkyně. Jeho skromnost nabízí zvláštní poselství. Jsou možná dveře, jimiž se neprochází. Jsou snad zášti a sváry, jež musí vzplanout – a odplynout. Ale rozpolcené společenství snad přesto tvoří, kdesi v hloubi, jeden celek. Doufejme. Svatý Václav, patron české země, přece bdí nad všemi jejími obyvateli bez rozdílu.

Reklama

Související témata:

Související články

Marek Toman: Kafkovy rentgenové oči

Představme si, že Josefu K. přišlo předvolání k soudu do konkrétního domu na Malostranském náměstí. Neboli Kafkův román Proces jako turistický bedekr – i tak...

Marek Toman: Lovkyně hlasů

Žena sedící naproti mně nedělá žádné zvláštní grimasy. Pozoruje mě úzkýma očima a tiše, monotónně vypráví. Její věty mají ale zvláštní kadenci. Jsou krátké,...

Marek Toman o Tabooku: Tam, kde se něco děje

Slavný autor – v tomto případě Francouz David B., který stojí za legendární Padoucnicí, komiksem o bratrovi postiženém epilepsií – podepisuje své knihy. Takový...

Výběr článků

Načítám