Hlavní obsah

Fejeton Aleny Zemančíkové: Třešně

Právo, Alena Zemančíková, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třešně jsme si nikdy nekupovali, protože se vždy daly natrhat u silnice. V době mého dětství byly samozřejmě všechny třešně u silnic vysokokmeny, a pokud se ke stromu nedala přistavit vedle silnice odložená protisněhová zábrana, člověk na něj prostě nevylezl. Nebo jen na některý. Dodnes si mé tělo pamatuje ten grif, kdy se vyskočí tak, abyste se chytili nejnižších větví, a pak se nohama kolmo kráčí po kmeni až do rozsochy, kde nohu přehodíte a vytáhnete se do koruny. U třešní v zahradách problém odpadal, byl k dispozici žebřík nebo štafle.

Foto: archív Aleny Zemančíkové

Alena Zemančíková

Článek

Třešňové stromy měla na své zahradě u Prahy i moje teta. Ten první, Německá rychlice, dozrával před koncem června, a než jsme se dočkali vysvědčení a prázdnin, byl sklizený ptačími hejny. Tetě to nevadilo, dědeček kdysi zasadil čtyři třešňové stromy, a to je samozřejmě na jednu, i rozvětvenou, rodinu příliš. Další třešeň, Troprichterova, už na mě počkala, a to byla první letní pastva. Na slunné stráni nad Vltavou byly třešně zralé už v době, kdy v chladném podnebí Českého lesa, kde jsme bydleli my, sotva dozrávaly první. Vrcholem sezóny ovšem byla chrupka Thurn-Taxisova. Po ránu, ještě vlhké od rosy a chladné, chrupaly nám její plody v puse a zalévaly ji rajskou šťávou.

Jednoho hrozného léta se tetin syn zabil pádem ze skály. Stalo se to v červnu a já jsem, hned jak nastaly prázdniny, za tetou odjela, abych jí po té strašné události dělala společnost. Do toho přišla třešňová sklizeň, a tak jsem svou psychoterapeutickou návštěvu trávila v koruně thurn-taxisky, odkud jsem tetě povídala o škole a knížkách, recitovala básně a vyprávěla jí o našem divadelním zpracování Jana Husa před koncilem. Mezitím přijížděli stejně staří synové tetiných přátel a kolegů, aby očesali a odvezli domů košík nebo dva. Já jsem ze stromu prakticky neslézala, kluci přilézali za mnou a ve větvích jsme vedli nepřetržité řeči, zatímco teta seděla pod stromem a plnila sklenice. Vyprávěli jsme si o svých plánech a průšvizích, nadějích a zklamáních, pozice na stromě nás zbavovala zábran, měli jsme zrovna po maturitě a vůbec jsme v tématech nechodili po špičkách. Nebylo to třeba, teta pod stromem se smála s námi. To trvalo tak dlouho, dokud jsme thurn-taxisku neotrhali úplně, pak odjel poslední kluk a za dva dny i já. Teprve tehdy, když už byly třešně sklizeny, zavařeny a rozdány, se na zahradu položil smutek a žal.

O několik let později jsme se, už s vlastní rodinou, přestěhovali do hájovny, kde bylo ve velikém sadu pět různých třešňových stromů a tři višně. K nejranějším třešním se dalo vylézt pouze po dvanáctimetrovém žebříku, který dokázal vztyčit jen můj muž a na který běžně šplhaly mé malé děti. Družstvo Jednota tehdy ještě vykupovalo ovoce a my si vylepšovali rozpočet prádelními koši našich exkluzivních peckovin. Tehdy se třešně v obchodě prodávaly za šest korun kilo, ve výkupu byla za prádelní koš pětistovka, ale člověk ho trhal dva dny. V korunách obsypaných rudými, sluncem prosvětlenými plody jsem tehdy šplhala do nejtenčích konců bez jakýchkoli obav z pádu, zato s obavami o budoucnost, která se pod námi povážlivě prohýbala.

Pak se se mnou jednou tlustá větev zlomila a já spadla z výšky s plným kýblem natrhaných višní. Kýbl dopadl na dno, zatížen višněmi se ani nepřevrhl, ale tím nárazem se všechny plody samovolně vypeckovaly. Já jsem padla na záda, vyrazila si dech a vyděsila děti. Nebylo mi nic, ale obavy z budoucnosti se potvrdily, brzy jsme se z hájovny stěhovali a nadále už provždy trhali jen třešně do pusy ze stromů u silnic.

Nikdy jsem si třešně nekoupila v obchodě, trhání třešní je kombinace estetického zážitku z rudé barvy v zeleném listí, mírně akrobatického výkonu při lezení a jemné manipulace s kulatými plody. V době, kdy jsme zatíženi prací u stolu a hlukem, je zacházení s drobnými kulatými věcmi přímo terapií, člověk si uvědomí smysly, protáhne tělo a zažije trochu adrenalinu při pošetilé ctižádosti utrhnout i ten poslední krásný trs z konce větve.

Letos jsem byla v době třešní v anglickém Kentu. V současných sadech už dávno nejsou vysokokmeny, plody musejí být pro česáče dostupné. Mechanizovat to ale stejně nejde, je zapotřebí rukou, aby třešně otrhaly i se stopkami, zvážily, vyskládaly do bedýnek a naložily do kamiónů. Sami česáči, většinou Romové, prodávají třešně u silnice. U nich přijde krabička třešní na čtyři libry. Ale když jdete trochu krajinou, potkáte třešňové stromy i mimo komerční sady, člověk tedy nemá vlastně důvod si třešně koupit, stále je ještě možno si je jen tak utrhnout.

Náš hostitel, rodilý Angličan z Kentu, však třešně zásadně kupuje. Pochopili jsme jeho postoj a na konci pobytu sjeli k té maringotce u silnice a náhradou za všechny ty cestou utržené plody jsme si jednu krabičku třešní koupili a zaplatili ji dvojnásobkem ceny. Bylo to drahé, ale když člověk viděl zblízka tu složitou, těžkou a choulostivou sadařskou práci, pocítil nutnost odškodnit sadaře za náš občasný pych. Kilo třešní za čtyři libry vlastně nevyjde dráž, než kdybychom si je koupili doma. Doma je ale stále trhám u silnice.

Reklama

Související články

Fejeton Aleny Zemančíkové: Má Má vlast

Poprvé jsem Smetanovu Mou vlast slyšela v rozhlase po drátě, když mi bylo šest. Ležela jsem na kanapi přikrytá dekou a máma mi ke skladbě vyprávěla tu...

Výběr článků

Načítám