Hlavní obsah

Sabbati s Ozzym vyprodali halu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Black Sabbath jsou žijící legendou. Soubor, kdysi považovaný za obskurní, patří k nejvýznamnějším stylotvorným skupinám. Není proto divu, že v původním složení - tedy s další kultovní postavou - zpěvákem Ozzym Osbournem, bez větších problémů vyprodal hokejový stadión Sparty na Výstavišti v Praze.

Článek

Lidé byli i na nejvyšších ochozech, přišlo jich přes deset tisíc, což vzhledem k teplotě vytvořilo naprosto nedýchatelnou atmosféru. Odpařený pot kondenzoval na podlaze, kde se utvořila tenká vrstva vody. Přesto nikdo neodešel. Svědkem podobných událostí nebýváme každý den, jsou vzácné jako návštěvy papeže, i když sabbati s Ozzym se už v Praze jednou představili. Před sedmi lety na ně do Edenu přišlo na 30 tisíc lidí.

I tentokrát bylo jasné, že znít budou písně z prvních pěti nejslavnějších alb, otázkou bylo jen které. Nakonec se Ozzy a spol. soustředili na skladby z druhého alba, z něhož zazněl mj. Paraniod, Electric Funeral, War Pigs a Železný muž, došlo však i na titulní skladbu z debutu Black Sabbath uvedenou nezbytným hřměním a v přídavku na Children Of The Grave z Master Of Reality. Zazněla i Dirty Women.

Koncert ukázal, v čem je skupina výjimečná - přestože její klasické písně mají přes třicet let, nezestárly. Black Sabbath dokázali přijít s tak osobitým pojetím umocněným nezaměnitelnými Iommiho kytarovými riffy a hutnou basou. Přitom nikdy nezapomínali na změny, takže písně nenudí. A ve chvíli, kdy se chopil Ozzy foukací harmoniky, do popředí jasně vystoupily bluesové kořeny souboru.

Druhá věc byla interpretace. Už Ozzfest na Strahově ukázal, že Osbourne dávno nemá hlas jako dříve. Jeho skřehotání sice bylo stylové, ale místy hodně vzdálené původní podobě. V případě Black Sabbath však jde o víc než jen o věrné podání, takovýto kult si prostě nelze nechat uniknout.  Kapela překvapila agresivním a místy hodně syrovým zvukem i nezvykle mohutným zvukem bubnů, toto přiblížení současnosti ještě umocnilo aktuálnost repertoáru.

Slušnou atmosféru navodila už předkapela Velvet Revolver. Není divu, když v ní působí bývalí členové Guns N´Roses včetně fenomenálního Slashe. S přehledem hráli přidrzlý metalický rock, jež navazoval na odkaz mateřské kapely i tvrdého rocku 70. let, zatímco však sabbati před lety přišli s něčím novím, Velvet Revolver jen recyklují, byť na slušné úrovní a s energií, kterou tento druh hudby potřebuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám