Hlavní obsah

S tématem Na rozcestí startují filmová Mezipatra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek začínají Mezipatra, filmový queer festival, který uvádí projekce s LGBTQIA+ tematikou. Jedná se již o jeho 24. ročník. Klade si za cíl šířit povědomí i bourat stereotypy, které jsou spojeny s touto velmi různorodou komunitou.

Trailer - Mezipatra 2023: Na rozcestí ✕ CrossroadsVideo: MezipatraQFF

 
Článek

LGBTQIA+ je zkratka používaná pro společenství leseb, gayů, bisexuálů, transgender a queer osob, intersexuálů, asexuálů a dalších.

V Praze Mezipatra startují 2. listopadu a končí 9. listopadu, poté se přesouvají do Brna, kde začínají 10. listopadu a končí až 17. listopadu. S letošním ročníkem je spojeno téma Na rozcestí. Symbolizuje křižovatky, se kterými se setkáváme, s různými rozhodnutími, ať už jde o ta malá, co si vezmeme na sebe, nebo o ta mnohem zásadnější.

Pestrý program

„Hrdinové a hrdinky letošních filmů řeší zapeklité otázky, které mohou být povědomé mnohým z nás… Stojí za to pokračovat ve vztahu, který se už vyčerpal? Jak pomoci rodičům k přijetí identity vlastního dítěte? Některá rozhodnutí ale hrají roli i mimo stříbrné plátno. Každé naše chování je volba, kterou ovlivňujeme i směřování celé společnosti,“ řekla k tématu vedoucí programu festivalu Kristýna Genttnerová.

Foto: Mezipatra

Prague Pride festival

Festival představí celkem 69 snímků z 27 zemí světa, o hlavní cenu poroty se utká 10 celovečerních filmů. Na slavnostním zahájení bude promítána italská love story Ohňostroje, jedná se o film podle skutečné události, pojednává o milostném vztahu dvou sedmnáctiletých chlapců v 80. letech v Itálii, kde ve společnosti vládne homofobie.

Na programu je i Míjení, snímek, ve kterém harmonii ve vztahu dvou gayů naruší to, že jeden z páru naváže utajovaný vztah se ženou. Blue Jean je pak příběh o tělocvikářce, která tají svůj coming out, aby nedostala vyhazov v době vlády Margaret Thatcherové. Budou na programu i filmové bloky, besedy a spoustu dalšího včetně zahajujícího a ukončujícího večírku.

Program celého festivalu je k dispozici na stránkách akce.

MFF KV: Divákům se líbí Ohňostroje, snímek o jedné nelehké lásce

Divácká cena Práva

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám