Hlavní obsah

S Járou Cimrmanem doma i v Londýně v nové knize Radka Laudina

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdybychom neměli velikány typu Járy Cimrmana, asi bychom na náš společenský život nahlíželi mnohem tragičtěji. S vědomím paradoxu, že v oděvu starší sestry navštěvoval dívčí školu Minerva v Praze ve Vodičkově ulici, se pohled na svět kolem hned projasní.

Foto: Archiv nakladatelství

Radek Laudin: Křížem krážem po stopách Járy Cimrmana

Článek

Absurditu minulého režimu hry Divadla Járy Cimrmana i filmy Nejistá sezóna či Jára Cimrman ležící, spící odhalovaly v umělecké zkratce i jako parodii. Mnoho se toho nezměnilo ani po listopadu. Poznání, že „pravdu má náčelník“ nebo že „nejhorší ze všeho jsou trpaslíci“ českému národu už nikdo nevezme.

Novináři Radku Laudinovi patří dík za to, že se vydal na sedmadvacet míst počínaje Dykovou ulicí č. 14 a konče Londýnem.

Jak ho předběhl s patentem Edison

Na první adrese v roce 1966 začala díky Zdeňku Svěrákovi, Jiřímu Šebánkovi a Miloni Čepelkovi cesta tohoto velikána do věčnosti. V centru Velké Británie na domě české ambasády pak pamětní deska připomíná, že v tom domě v roce 1908 Cimrman uklouzl, natloukl si koleno, a kolega vynálezce T. A. Edison ho tak mohl předběhnout na patentním úřadu s vynálezem helikoptéry.

Je těch míst víc, na řadě z nich Cimrman navíc prokazatelně nikdy nebyl, přesto se čtenář dozví řadu seriózních tipů na turistické cesty.

Vydejme se po stopách neuznaného génia! Laudinovu knihu Křížem krážem po stopách Járy Cimrmana vydal Fragment.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám